Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton: un popular secretar de stat american


Hillary Clinton cu președintele israelian Shimon Peres la întîlnirea lor ultimă, la Ierusalim (16 iulie)

De când a devenit secretar de stat în 2009, Clinton a vizitat 102 țări și a zburat 1.357.964 kilometri.


Dacă realizările diplomatice s-ar măsura după numărul de țări vizitate, Hillary Clinton ar fi cel mai capabil secretar de stat din istoria Statelor Unite. Detalii, într-o relatare a agenției Associated Press sintetizată de Mirea Țicudean.

Marți, 17 iulie, avionul secretarului de stat american Hillary Clinton a aterizat la baza aeriană Andrews din apropiere de Washington la capătul unei călătorii de 13 zile și cu lungimea de peste 43.000 de kilometri, adică cu vreo 3000 de kilometri mai lungă decât circumferința globului pământesc: prin Europa spre Asia, apoi înapoi spre Orientul Mijlociu și înspre casă.

Unul din membrii anturajului lui Clinton, care el însuși nu se poate plânge că nu a călătorit, a spus agenției Associated Press că acest ultim voiaj a fost „absurd” chiar și după standardele diplomatice americane, purtând-o pe Clinton pe traseul Franța-Afganistan-Japonia-Mongolia-Vietnam-Laos-Cambogia-Egipt-Israel. Iar pe traseu, Clinton a avut puterea să spună că încă nu s-a săturat: „Mă bucur că sunt aici și îmi pare rău că nu pot sta mai mult”, a spus secretarul de stat în ultima etapă a turneului, în Israel.

De când a devenit secretar de stat în 2009, Clinton a petrecut pe drumuri 351 de zile, a vizitat 102 țări și a zburat, potrivit datelor Departamentului de Stat, 1.357.964 kilometri. Deși unii din predecesorii ei au acoperit distanțe mai mari, grație mai ales așa-numitelor „navete diplomatice” din Orientul Mijlociu, Clinton este campioană în privința numărului de țări vizitate. Luna trecută, ea a doborât recordul de 98 de țări al Madeleinei Albright, mergând în țara cu numărul 99, Finlanda, și marcând suta de țări vizitate cu Letonia.

Încă nemulțumită, a mai trecut pe agendă două țări vizitate în premieră, Mongolia și Laos și mai are o jumătate de an până să renunțe, cum declară mereu, la postul de șef al diplomației americane.

AP scrie că deși avionul guvernamental are un pat pentru secretarul de stat, iar Clinton este cunoscută pentru capacitatea de a dormi în timpul zborurilor, agenda nemiloasă a vizitelor nu e lipsită de efecte neplăcute. Clinton a avut un rar acces de tuse înainte de a-și încheia discursul la Camera americană de comerț din Hanoi. Iar la Kabul, deși a spus că ar vrea să rămână ziua întreagă să asculte păsările în grădina palatului prezidențial afgan, a ieșit grabnic din încăpere când președintele Karzai a sugerat primirea de întrebări suplimentare de la ziariști.

La sfârșitul săptămânii trecute, sosind din Cambodgia în Egipt, Clinton și personalul ei n-au știut cât e ceasul. Telefoanele lor trec automat la ora locală, doar că ora de la Cairo era greșită. Mai târziu, au aflat că Egiptul a trecut la ora de vară abia de anul acesta, ceea ce telefoanele, chiar dacă li se spune „inteligente”, încă nu aflaseră.

Hillary Clinton declară mereu că nu va rămâne în funcție chiar dacă președintele Obama câștigă un nou mandat la toamnă. AP consideră că anunțul nu este surprinzător, mai ales că din anii 1970 nici un secretar de stat nu a ocupat postul mai mult de patru ani. După confruntarea ei acerbă cu Obama din preliminariile alegerilor prezidențiale, Clinton spune că nu dorește să stea la nesfârșit pe scena politică.

Dar AP scrie că dată fiind popularitatea tot mai mare a secretarului de stat și nevoia democraților de a găsi un candidat pentru 2016, indiferent de soarta lui Obama, la Washington se speculează că Hillary Clinton ar putea până la urmă încerca să devină prima femeie-președinte din istoria Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG