Linkuri accesibilitate

„Harta societății civile” online


Dmitri Gavrilov: „trebuie să ne cunoaştem mai bine, să comunicăm, să ne înţelegem şi să avem încredere unul în celălalt.”


Gratie unui proiect al Centrului de informare si resurse din Tiraspol „Casa comuna”, finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), oamenii ar putea mai usor sa gaseasca organizatia care poate sa-i ajute, iar ong-urile de pe cele doua maluri ale Nistrului sa se cunoasca mai bine si sa lucreze impreuna. Este vorba de o „Harta a Societatii Civile”, care poate fi accesata la www.interact-md.org. Detalii are Lucia Diaconu.

O hartă obişnuită a R. Moldova pe care, prin cîteva click-uri, se poate înregistra orice organizaţie obştească, din orice colţ al republicii - aşa arată portalul „Harta Societăţii Civile.”

Dmitri Gavrilov, directorul asociaţiei „Casa Comună” de la Tiraspol spune că ideea acestei aplicaţii web i-a venit în timp ce căuta organizaţii de pe malul drept al Nistrului cu care ar putea să colaboreze.

Dmitri Gavrilov
Dmitri Gavrilov
„A fost o perioadă cînd noi am căutat insistent parteneri pe celălalt mal al Nistrului. Şi atunci noi ne-am ciocnit de problema că în baza de date referitoare la ong-uri a Ministerului Justiţiei de la Chişinău erau înregistrate peste 8000 de organizaţii obşteşti, o parte din care nu mai desfăşoară nicio activitate, iar din cele active multe aveau date pentru contacte învechite sau chiar fictive.”

Timp de două săptămîni de cînd este funcţional, portalul a fost accesat deja de 15 organizaţii din diferite zone ale republicii, care s-au înregistrat pe hartă în localităţile unde-şi desfăşoară activitatea, oferind şi informaţiile despre domeniul lor de activitate şi proiectele pe care le derulează.

Dmitri Gavrilov crede că datorită acestei Hărţi ar putea să se lege mai uşor relaţiile de colaborare între organizaţiile societăţii civile de pe cele două maluri ale Nistrului.

„Noi ne mîndrim cu contactele noastre de pe malul drept al Nistrului, dar vrem să le multiplicăm. Deocamdată acest lucru este mai dificil. În societate şi chiar în rîndul organizaţiilor de la noi s-au încetăţenit timp de 20 de ani mai multe stereotipuri faţă de colegii de pe celălalt mal. Noi trebuie să ne cunoaştem mai bine, să comunicăm, să ne înţelegem şi să avem încredere unul în celălalt. Procesul de luare a deciziilor la nivel politic este mai dificil, acolo sînt jocuri geopolitice. Dar la nivelul societăţii civile totul e mult mai simplu. Nouă nimeni nu ne poate indica ce să facem. Deciziile pe care le luăm noi le putem aplica chiar azi. Şi de aceea noi considerăm că stabilirea parteneriatelor cu colegii de pe malul drept este o necesitate şi un lucru extrem de important pe termen lung.”

Portalul poate fi util şi pentru cetăţenii de rînd care caută soluţii pentru o problemă de-a lor sau vor pur şi simplu să se informeze.

L-am întrebat pe Eugen Cepoi, care a asistat tehnic acest portal, cum funcţionează la modul practic „Harta Societăţii Civile”?

„Omul este o fire care se orientează mult mai bine cînd vede nişte imagini şi astfel noi am încercat să comasăm aceeaşi informaţie pe care el o cunoştea pînă acuma în formă tabelară, cu sute şi mii de cîmpuri, într-o formă grafică mult mai uşoară, astfel ca el să se poată orienta. Reieşind din zona în care el are un interes şi făcînd un click pe punctul de pe hartă, să aibă toată informaţia despre această organizaţie. Filtrele care sînt permit să filtreze organizaţiile pe anumite domenii, fie social, cultural, protecţia copiilor, probleme HIV-SIDA, dizabilităţi etc.”

În afară de faptul că va fi util pentru cetăţeni şi ong-uri, pentru cele din urmă proiectul va fi şi un test, spun iniţiatorii: odată înregistrate pe „Harta Societăţii Civile”, organizaţiile obşteşti vor trebui să fie şi mai active ca pînă acum.
Previous Next

XS
SM
MD
LG