Linkuri accesibilitate

Bulgaria: după atentatul terorist anti-israelian de la Burgas


Autobuzul în care a avut loc explozia

Generalul Atanasov: sistemul de securitate compromis a reprezentat un stimulent pentru teroriștii islamiști.


În Bulgaria ministerul de interne a spus că explozia produsă ieri într-un autobuz cu turiști israelieni, soldată cu moartea a șapte persoane, a fost opera unui atentator sinucigaș. Este prima oară când ceea ce pare să fie un atac fundamentalist-islamic se petrece în noile țările membre ale UE. Cum fac față autoritățile bulgare, aflăm din relatarea lui Petio Petkov.

În ultima informație de la Ministerul bulgar de interne despre atacul terorist sunt menționate 7 victime, 32 de răniți - cea mai mare parte israelieni -, din care patru foarte grav. A decedat și șoferul, în vârsta de 36 de ani, al autocarului, turc de naționalitate.

Televiziunea de stat a anunțat că înainte de explozie un bărbat a sunat la compania „Dora Tours” care a organizat sejurul turiștilor și a spus „evreii vor fi întămpinați cu două bombe”.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că a avut loc un atentat singucigaș fără a menționa organizația teroristă. Un bărbat cu păr lung și haine sportive s-a aflat în aeroport timp de o oră înainte de sosirea turiștilor israelieni. El a prezentat documente americane false. Corpul prezumtivului terorist a fost cel mai puternic atins de explozie. Bomba s-a aflat în rucsacul acestuia.

Imaginea atentatorului surprinsă de o cameră de securitate a aeroportului
Imaginea atentatorului surprinsă de o cameră de securitate a aeroportului
Centrul de presă al Ministerului de Interne a publicat fotografia teroristului. Ministrul Țvetanov a spus că el a petrecut în Bulgaria între patru și șapte zile. Tot el a anunțat, fără a intra în detalii, că serviciile israeliene au dat o înaltă apreciere activității colegilor bulgari.

Liderul socialist Serghei Stanișev a cerut însă demisia ministrului amintind că în ianuarie serviciile israeliene și-au avertizat colegii bulgari despre un posibil atentat. S-a cerut să fie întărite măsurile de securitate în autocarele cu turiști, a declarat atunci într-un interviu Dani Șenar, șeful departamentului de securitate al ministerului transportului de la Ierusalim. Borisov însă le-a spus reporterilor să „nu mai creeze probleme cu întrebări despre teroriști”.

Fostul șef al contraspionajului, generalul Atanasov a exprimat opinia că sistemul de securitate compromis a reprezentat un stimulent pentru teroriștii islamiști.

Miercuri la aeroportul din Burgas
Miercuri la aeroportul din Burgas
Ex-șeful poliției israeliene Amnon Halper a definit aeroportul Burgas drept o țintă ușoară pentru teroriști. În ultima luna aici au sosit 30 000 de israelieni. „Toate urmele duc spre Iranul”, a adăugat Halper. El a mai spus că la pregătirea atacului au participat mai multe persoane.

Ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev a anunțat că mulți israeleni și-au anulat rezervările. Au fost așteptați 150 000 oaspeți din aceasta țară. Poliția nu dispune de suficiente forțe pentru a asigura paza tuturor autocarelor.

64 de zboruri suplimentare a preluat azi aeroportul din Varna. Cel din Burgas va putea fi redeschis în cursul serii.
XS
SM
MD
LG