Linkuri accesibilitate

România sub monitorizarea severă a Comisiei Europene


Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso: „Am cerut un nou raport pentru situația din România până la sfîrșitul anului”.


Comisia Europeana a prezentat un raport foarte critic la adresa ultimelor evoluţii din justiţia română, în care se cere restabilirea supremaţiei legii şi protejarea independenţei justiţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat în prezentarea raportului că:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00
Link direct

„Politicienii nu au dreptul să încerce să intimideze judecătorii înainte de luarea unei decizii sau să-i critice când au luat decizii care nu le convin. Competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte. De aceea a fost foarte important să mă întâlnesc imediat cu premierul României. Aveam nevoie de răspunsuri rapide”.

Raportul vorbeşte despre încrederea pe care România a pierdut-o în ultimele săptămâni, din cauza impresiei pe care a lăsat-o că reformele din justiţie, şi nu numai, nu sunt stabile şi ireversibile.

Ca mijloc de presiune asupra autorităţilor române, Comisia europeană a anunţat că va prezenta un nou raport, interimar, numai despre situaţia din România.

Jose Manuel Barroso a precizat pe această temă:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:12 0:00
Link direct

„Am cerut un nou raport despre situaţia din România până la sfârşitul anului. Vom analiza dacă temerile noastre privind domnia legii şi independenţa justiţiei au fost luate în considerare”.

Astăzi la Bruxelles a fost dat publicităţii şi raportul privind situaţia reformelor din Bulgaria. Bulgariei i se cere să combată mai ferm corupţia şi crima organizată şi s-a anunțat că va rămâne și ea sub monitorizarea Comisiei Europene, până la următorul raport de la sfârşitul lui 2013.

Ambele ţări speră să fie primite în spaţiul Schengen.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG