Linkuri accesibilitate

Libertatea de gîndire, satira şi tradiţiile religioase


Coperta controversată a revistei satirice „Titanic”
Coperta controversată a revistei satirice „Titanic”

Două sentinţe judecătoreşti controversate în Germania.


Tribunalele germane au pronunţat în ultimele zile două sentinţe care au declanşat o amplă dezbatere legată de libertatea religioasă şi practicile tradiţionale, cît şi despre limitele satirei. Este vorba despre interdicţia răspîndirii ilustraţiei de pe coperta unui număr al revistei satirice germane „Titanic şi despre interdicţia circumciziei la copii pînă la 14 ani.

Interdicţia referitoare la revistă a fost pronunţată de către un tribunal din Hamburg, cea referitoare la circumcizie de un tribunal din Köln.

Ambele sentinţe au o nuanţă religioasă, polarizînd opinia publică în jurul a două probleme care vizează în ultimă instanţă şi libertatea de exprimare a individului respectiv compatibilitatea principiilor etice ale statului secular cu principiile tradiţionale ale unui cult religios.

Revista „Titanic“ a reprodus pe copertă un montaj cu fotografia Papei Benedict, înfăţişîndu-l îmbrăcat în sutana sa albă pe care se vede în faţă o pată mare galbenă. Imaginea sugerează că Papa s-ar fi urinat pe el. Coperta din spate a revistei îl arată pe Papă din spate cu o pată maro, exprimînd un mesaj asemănător. Autorităţile vaticane au reuşit să stopeze răspîndirea revistei, ceea ce a contribuit însă la o avalanşă de proteste din partea unor ziare din Germania care s-au solidarizat cu redacţia publicaţiei satirice.

Cele două decizii controversate demonstrează că uneori justiţia reacţionează precipitat, fără a ţine cont de anumite împrejurări sau de anumite sensibilităţi. Pe de altă parte, însă, astfel de decizii sunt binevenite pentru că ele reuşesc să mai declanşeze şi discuţii utile şi necesare, chiar dacă ele, pe alocuri, sunt dominate de exagerări.

Astfel, comparaţia cu Holocaustul privind sentinţa care interzice circumcizia constituie o exagerare care depăşeşte realitatea. Tribunalul din Köln a dat curs unei plîngeri contra unei familii musulmane care a hotărît să-şi supună copilul în vîrstă de 4 ani circumciziei. Judecătorii au susţinut că prin circumcizie corpul copilului este mutilat într-un mod ireparabil. Circumcizia contravine şi intereselor copilului, îngrădindu-i voinţa liberă de a decide individual asupra apartenenţei la un cult religios.

În urma protestelor venite din partea unor reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi musulmane, guvernul german a anunţat că Parlamentul se va ocupa de această chestiune şi va emite o reglementare clară sub forma unei legi.

Cazul „Titanic“ a fost perceput de multă lume ca îngrădire a libertăţii cuvîntului, iar sentinţa privind răspîndirea revistei ca o încercare de limitare a principiilor secularismului, prin intervenţia unei autorităţi clericale. Cert este că foto-montajul incriminat poate vătăma imaginea persoanei satirizate, adică a Papei.

Nu s-a ţinut cont de faptul că este vorba despre o revistă satirică. Metodele stilistice ale jurnalismului de acest gen se deosebesc de cele practicate de presa „serioasă“ care nu apelează la ironii, ambiguităţi sau exagerări sarcastice cu scopul de a accentua un anumit mesaj. În cazul acesta mesajul urmărit era sublinierea scandalului provocat de dezvăluirile legate în urma publicării unor documente furate din Vatican şi nu jignirea Suveranului Pontif.
Previous Next

XS
SM
MD
LG