Linkuri accesibilitate

Parlamentul României în căutare de soluţii pentru demiterea lui Traian Băsescu


Legislativul român se reuneşte mâine de urgenţă pentru a modifica şi alte acte normative.

La Bucureşti, Parlamentul României se luptă cu amendamentele la legea referendumului, în vederea votului din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Şi se pare că va fi respectată recomandarea Curţii Constituţionale ca referendumul să fie validat numai dacă participarea este de 50 plus 1 din numărul persoanelor cu drept de vot. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL) incearca sa gaseasca solutii prin care presedintele Traian Basescu sa poata fi demis, fara ca referendumul pentru inlaturarea lui din functie sa aiba nevoie de un cvorum de 50 la suta plus unu din numarul total al alegatorilor. Ar fi vorba despre incalcarea procedurii generale privind organizarea referendumului in Romania, unde si pentru demiterea unui primar este nevoie de o prezenta majoritara la vot. Solutia vehiculata este aceea de a schimba pragul pentru toate tipurile referendum, sub pretextul unor recomandari ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, asa numita Comisie de la Venetia, care in Codul de bune practici in materie de referendum recomanda sa nu existe conditia unei participari minime la vot. Aceeasi Comisie de la Venetia le recomanda insa statelor sa nu faca nici un fel de modificari legilor care au caracter electoral cu un an inaintea alegerilor.

Socialistii si liberalii romani continua in schimb sa modifice legile in asa fel incit sa fie siguri ca Traian Basescu nu are sanse sa revina la Palatul Cotroceni, acolo unde se afla sediul presedintiei romane.

Un prag obligatoriu de prezenta este in favoarea lui Traian Basescu, fiindca e putin probabil sa vina la vot in plin sezon de concedii 9 milioane de romanii, iar in absenta acestui cvorum, referendumul nu va fi validat, iar presedintele ales isi poate relua fotoliul. Totusi parlamentarii socialisti si liberali au de partea lor precedentul din 2007, cind Traian Basescu a fost suspendat prima data, iar referendumul a fost organizat fara limita de prezenta, iar presedintele a cistigat atunci la scor. In 2007 Curtea Constitutionala a dat o derogare de la legea referendumului. Astazi mai multi reprezentanti ai USL au declarat ca in final dupa armonizarea Ordonantei de Urgenta prin care a fost schimbata legea referendumului cu deciziile Curtii Constitutionale se va putea ajunge la concluzia ca nu e nevoie de prag. Ieri seara Crin Antonescu a promulgat unele modificari la legea in cauza, spunind ca este vorba despre modificarile cerute de Curte, numai ca textul promulgat este despre altceva.

Totusi Comisia juridica din Senat a respins aceasta idee, care va fi repusa in discutie miine de plenul celor doua camere reunite. In schimb noile prevederi ale legi vor cuprinde un program extins de vot, iar liderii socialisti si liberali de la Bucuresti vor organiza tombole prin care sa premieze prezenta la vot.

Parlamentul Romaniei se reuneste in sesiune de urgenta miine pentru a modifica si alte acte normative care au dus la suspendarea rapida a presedintelui Traian Basescu, dupa ce Comisia Europeana si partenerii atlantici ai tarii au facut presiuni mari in acest sens. Astfel Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a Curtii Constitutionale va fi pe primul loc. Prin aceasta Ordonanta Curtea nu a mai avut voie sa se pronunte asupra hotaririlor parlamentului, inclusiv in ceea ce priveste schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, prin care, de pilda, Crin Antonescu a devenit seful Senatului pentru ca apoi, potrivit reglemntarilor sa devina foarte repede presedintele interimar al Romaniei.
XS
SM
MD
LG