Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Presiuni politice asupra justiției


Protest al judecătorilor la Sofia
Protest al judecătorilor la Sofia

Magistrații consideră că încercarea de a o scoate din rândul magistraților pe Miroslava Todorova este o răfuială în stil mafiot.


Concedierea disciplinară de către Consiliul Suprem de Justiție a președintei Uniunii Judecătorilor, Miroslava Todorova, a scos în stradă căteva sute de judecători și avocati în cadrul unui protest fără precedent. Magistrații au cerut anularea deciziei pe care au calificat-o drept execuție a unei comenzi politice din partea vicepremierului și ministru de interne Țvetan Țvetanov.

Președinta Uniunii Judecătorilor i-a intentat un proces de calomnie lui Țvetanov, considerat a fi cardinalul cenușiu în justiția bulgară.

Președintele Rosen Plevneliev a avertizat că decizia Consiliului suprem pune multe întrebări și se poate reflecta asupra așteptatului raport de țară a Comisiei Europene. El a recomandat aplicarea unor proceduri mai transparente la formarea viitorului Consiliu suprem.

Ex-comisarul european Meglena Kuneva, președinta noului partid „Bulgaria a cetățenilor”, care a urcat în locul trei în sondaje, a declarat că premierul Borisov și vicepremierul Țvetanov încearcă de trei ani subordonarea justiției astfel încât ea să devină un instrument pentru realizarea intereselor lor politice și economice. Kuneva a mai spus că ultima vizită a lui Borisov la Bruxelles reprezintă o încercare puerilă de a-i convinge pe Manuel Barroso și pe Herman von Rompuy să intervină în favoarea unei redactări mai blânde a raportului de monitorizare.

Membrii Comitetului Helsinki Bulgaria au amintit că Todorova a fost aleasă „Omul anului 2011” pentru contribuția sa la reformarea sistemului juridic.

51 de magistrați din Curtea Supremă de Justiție au declarat că încercarea de a o scoate din rândul magistraților pe Miroslava Todorova este o răfuială în stil mafiot și o reacție la poziția civică a acesteia. O declarație de sprijin a fost semnată de întreaga conducere a Uniunii judecătorilor fără d-na Todorova care rămâne în continuare președinta organizației.

Într-o declarație, premierul Borisov a calificat decizia Consiliului suprem, anunțată în ajunul raportului de monitorizare, drept provocare împotriva guvernului, care deservește interesele altor forțe politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG