Linkuri accesibilitate

Rezoluţia privind condamnarea comunismului în R.Moldova a intrat în vigoare (România liberă)


Romania libera informeaza despre intrarea in vigoare a rezolutiei din 13 iulie a Parlamentului de la Chisinau, de condamnare a crimelor comunismului. Odata cu publicarea ei in Monitorul oficial, comunistii de peste Prut risca sa fie scosi din registrul partidelor daca nu se vor conforma prevederilor noului act normativ. Articolul precizeaza ca proiectul propus de liberalii din Republica Moldova s-a bazat pe analiza unei comisii speciale. Intre autorii lui – fostul presedinte al parlamentului Mihai Ghimpu, care este prezent cu afirmatia ca de 20 de ani si-a dorit ca aceste infractiuni sa fie condamnate. “Crimele, daca nu sunt condamnate, se repeta” (am citat). Premierul Vlad Filat a declarat de asemenea – si este citat in Romania libera – ca 13 iulie a fost o zi importanta, dar ea reprezinta abia un inceput. ”Dincolo de condamnare, trebuie sa muncim, sa asiguram cu informare cetatenii, astfel incat sa stie ce s-a intamplat. Republica Moldova are ca niciodata sansa sa faca un salt enorm in devenirea sa”, a mai spus primul ministru Filat.

“Romanii au nevoie acum nu de pedeapsa, ci de solidaritatea Europei”, considera Ovidiu Nahoi intr-un comentariu scris pentru Adevarul. El reproseaza Comisiei Europene ca nu a fost la fel de vigilenta cand presedintele suspendat Traian Basescu folosea multe dintre procedeele actualei puteri, reprezentate de Uniunea Social Liberala, respectiv de guvenrul Victor Ponta: legiferare prin ordonante de urgenta, politizarea institutiilor, influentarea deciziilor Curtii constitutionale. Oricum, spune comentatorul, mai bine mai tarziu decat niciodata. “Suntem aproape de finalul unui razboi care a intins nervii politicienilor si a secatuit energiile natiunii” (am incheiat citatul). Europa pare decisa sa faca un frumos exercitiu de soft power” cu Romania, (adica un exercitiu de autoritate legitima), si pe care Nahoi il compara cu eforturile regelui Carol I in veacul al XIX-lea. Si Carol a fost de mai mult ori pe punctul de a abdona, dar “dupa o jumatate de veac de domnie a lasat o tara iesita din praful Balcanilor si intrata in Europa vremurilor noastre”.

Alte pozitii exprimate azi de comentatorii politici din presa cotidiana: dezvaluirea publica a asa-numitului testament al fostului premier Adrian Nastase (acutalmente la inchisoare pentru coruptie) ar putea transa lupta politica in Romania. Dan Cristian Turturica emite in Romania libera ipoteza ca scrisoarea, lasata inainte de incercarea esuata de sinucidere, ar contine amanunte compromitatoare despre PSD si despre Victor Ponta.

In sfarsit, in Evenimentul zilei, Ion Cristoiu afirma ca presedintele interimar Crin Antonescu, instalat cu prea evidenta satisfactie in fotoliul suspendatului Traian Basescu, ar fi incalcat deja Constitutia. Motivul - s-a implicat politic, participand ieri la Timisoara la un miting al USL, in cadrul campaniei pentru referendumul din 29 iulie.
XS
SM
MD
LG