Linkuri accesibilitate

Un fost premier riscă o condamnare


În Germania, Procuratura a început anchetarea unei tranzacţii neconstituţionale, neavizate de către Parlament.


Fostul prim-ministru al landului federal, Baden-Württemberg, creştin-democratul Stefan Mappus se află în vizorul procuraturii germane. Mappus este acuzat că a ignorat parlametnul regional în 2010 şi a pus la cale o afacere dubioasă.

Este vorba despre re-achiziţionarea acţiunilor concernului de furnizare de energie EnBW care intrase în posesia întreprinderii similare de stat din Franţa, EDF. Întreprinderea germană fusese cumpărată de francezi.

Răscumpărarea organizată de către ex-premierul Mappus a costat 4,7 milliarde de euro. Întreaga afacere a fost tematizată în cursul campaniei electorale din primăvara anului trecut şi s-a soldat pentru creştin-democraţi cu pierderea alegerilor.

În urma scrutinului, Mappus a fost nevoit să renunţe la funcţia unui prim ministru. Miercuri procuratura a efectuat o percheziţie la domiciuliul fostului premier. Faptul că acum fostul politician riscă să fie judecat şi condamnat a provocat în Germania un adevărat şoc.

Criticile presei la adresa lui Mappus se referă, în primul rînd, la felul cum a acţionat, ignorînd Parlamentul care trebuia să decidă asupra unei astfel de tranzacţii plătită cu banii cetăţenilor. Procuratura îl cercetează acum şi pentru păgubirea bugetului cu 835 de milioane de euro. Această sumă a fost stabilită de către o comisie de experţi care a investigat afacerea cumpărării acţiunilor de la francezi. Experţii afirmă că preţul de cumpărare ar fi fost prea mare, iar suma de 835 de milioane ar fi fost un soi de „sprijin ilegal“ din bugetul de stat pentru facilitarea tranzacţiei.
Cu alte cuvinte, un soi de mită de stat plătită francezilor pentru readucerea întreprinderii în posesia germană.

Într-un interviu acordat ziarului de mare tiraj „Bild“, Mappus a încercat să se apere. „Sunt convins că preţul negociat este în ordine“, a spus el textual ziarului, afirmînd în continuare că în timpul mandatului său ca prim ministru a făcut totul pentru binele land-ului său. Totodată Mappus a respins acuzaţiile Curţii de conturi care a menţionat în faţa unei comisii de anchetă a parlamentului regional că el a prejudiciat bugetului. Lui Mappus i se reproşează nu numai faptul că a ignorat parlamentul ci şi faptul că prin acţiunea sa a încălcat prevederile Constituţiei.

Pînă şi colegii săi de partid s-au distanţat între timp de Mappus, amintind că acesta nu a informat nici măcar pe membri grupului parlamentar creştin-democrat despre afacerea planificată.

Potrivit presei germane, Procuratura îl va ancheta şi pe un prieten al lui Mappus, pe fostul şef al Băncii de Investiţii Morgan Stanley, Dirk Notheis. Din schimbul de mailuri între Mappus şi Notheits - confiscat de autorităţi - rezultă că fostul premier a facilitat şi băncii amintite nişte avantaje.
XS
SM
MD
LG