Linkuri accesibilitate

Despre scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste.

Președintele Parlamentului, Marian Lupu a repetat într-un interviu cu Europa Liberă că interzicerea secerii și ciocanului în viața politicã nu înseamnã scoaterea în afara legii a Partidului Comuniştilor, care trebuie să renunțe numai la simbolurile de sorginte sovieticã. În interviul cu Valentina Ursu, Lupu mai spune că liderii PCRM ar fi principalii vinovaţi de blocarea dialogului între putere şi opoziție în ultimii ani.

Europa Liberă : Nu s-a reuşit stabilirea unui dialog constructiv între putere şi opoziţie. De ce ? Cine este de vină?

Marian Lupu:
Dialogul dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie e un dialog foarte dificil, unul carenu a ajuns la o calitate necesara, cel puţin la o calitate suficientă, însă în acest caz nu aş putea să vin cu reproşuri doar în adresa majorităţii, fiindcă i-am invitat de multe ori să revină în sala parlamentului, au revenit, însă reproşul rămâne a fi şi în restul opoziţiei, fiindcă opoziţia a declarat de o maniera dezarmant de sinceră că ei revin (în parlament) pentru a distruge parlamentul din interior. Aceste declaraţii fiind spuse în mod public, în mod deschis, exprimă de fapt, voinţa opoziţiei nu de conlucrare cu majoritatea parlamentară şi cu guvernarea, ci este odeclaraţie de confruntare. Si toate acţiunile pe care le urmărim de cînd opoziţia a revenit in sala plenului, demonstrează că ei rămîn fideli acestui scop, ei nu sunt orientaţi, cu părere de rău, pentru o colaborare, un dialog. Ei sunt orientaţi spre confruntare. Vom încerca şi în continuare prin comportamentul nostru foarte echilibrat, unul care vine în totală corespundendere cu regulamentul parlamentului, totuşi să-i îndreptăm în albia corectă, care ar fi în beneficiul ţării. Pînă acum constat că prevalează, în cadrul opoziţiei, interesul corporativ şi interesul de partid, interesele mai înguste şi nu interesul naţional al ţării.

Europa Liberă: Pentru că majoritatea parlamentară a condamnat crimele regimului comunist şi a interzis promovarea ideologiilor totalitare - ce-i drept, liderul comuniştilor, domnul Voronin a declarat că va contesta votul la Curtea Constituţională, PCRM încearcă să se victimizeze după interzicerea simbolurilor comuniste ?

Marian Lupu:
Dacă vor face acest lucru, eu gîndesc că o asemenea poziţie a PCRM este una greşită. Solidarizarea partidului comuniştilor cu regimul stalinist-comunist care a savîrşit aceste crime, o asemenea abordare ne pune pe gînduri, că de fapt PCRM nu se consideră o altă forţă decît PCUS, dar se solidarizează cu el şi pe această cale, preia responsabilitatea pentru acele crime care au fost săvîrşite. Eu gîndesc că o poziţie mult mai inteligentă şi de altfel mult mai populară în societate a PCRM ar fi fost poziţia de distanţare şi de fapt împreună cu majoritatea parlamentară de condamnare a acelor crime şi pe această cale să demonstreze că PCRM este "altceva" decît regimul comunist de atunci. Milioane şi milioane de oameni - în anii 37, începutul anilor 40, sfîrşitul anilor 40 (au fost) împuşcaţi, exterminaţi, duşi în gulaguri, deportaţi din ţară, inclusiv şi in Federaţia Rusă, inclusiv si in Ucraina, toţi au condamnat aceste acte de teroare, de crimă împotriva umanităţii ... Pe aceste motive , aceste iniţiative nici nu puteau să nu fie votate.

Europa Liberă: Legea votată plasează PCRM-ul în afara cîmpului legal?

Marian Lupu:
Nu. Categoric nu. Şi decizia parlamentului şi legile care au fost adoptate ieri nidecum nu elimina din cîmpul politic moldovenesc partidul comuniştilor, nici ca formaţiune, nici ca denumire, fiindcă această decizie face referinţă doar la simbolurile PCRM şi în acest fel PCRM poate să îţi continue liniştit activitatea ca formaţiune, ca denumire, însă este obligată, din momentul intrării în vigoare a acestei legi, să-şi schimbe atributele, deci secera şi ciocanul..

Europa Liberă: O lege a opoziţiei, ar fi posibilă pentru toamnă, să fie votată în legislativ ?

Marian Lupu:
Oricînd suntem gata să punem în dezbatere şi să votăm o asemenea lege, pentru că legile sunt votate nu pentru situaţii conjuncturale ci pentru asigurarea unui cadru legal stabil de funcţionare atit a majorităţii parlamentare a guvernării cît şi a opoziţiei. Este o abordare modernă, europeană, deci eu mă pronunţ pentru. E altă parte a problemei că însăşi opoziţia, in persoana conducerii PCRM, a declarat foarte tranşant că ei sunt categoric împotrivă, nu ştiu de ce interpretînd acest lucru ca un gest pentru
ei, că nu au nevoie de asemenea "cadouri", că ei se descurcă şi în situaţia existentă, a actualului cadrul legal. Însă vom discuta cu colegii în cadrul parlamentului, în cadrul Alianţei şi nu exclud, chiar avînd o poziţie negativă pentru aceasta idee din partea opoziţiei, totuşi să venim cu un proiect în acest sens şi să-l adoptăm.

Europa Liberă: Pe cît de necesară este o lege privind responsabilitatea ministerială, pentru că l-am auzit pe premier insistînd pe nevoia adoptării unei asemenea legi?

Marian Lupu:
Trebuie să examinăm şi să vedem care sunt argumentele înaintate în favoarea unui asemenea proiect de lege. Noi avem legislaţia care vizează executivul, foarte clar sunt stabilite regulile de joc, este clar pentru toată lumea cine şi pentru ce poartă responsabilitatea, fiidcă miniştrii nu sunt, desigur, decorativi în acest sens. Dacă ajungem la concluzia că un asemenea proiect de lege trebuie să fie promovat, in acest sens, eu, în calitatea mea de preşedinte al Parlamentului va trebui să mă gîndesc poate că e cazul să mai dezvoltăm legea privind regulamentul parlamentului şi să includem prevederi foarte clare privind responsabilitatea grupurilor politice parlamentare.

Europa Liberă: Să vă întreb dacă eficienţa actului guvernării este cea pe care o doriţi?

Marian Lupu:
Dacă aş da o apreciere guvernării noastre, eu aş zice că are multe realizări şi în contextul managementului anti criză şi în contextul politicii externe şi în contexul promovării formelor atît de necesare care multi, multi ani au fost tergiversate şi au impact negativ. Concomitent avem şi problemele noastre asupra cărora lucrăm şi asupra cărora vom lucra şi în viitor.

Europa Liberă: Problema remanieriilor guvernamentale, pentru că se discută atît de mult, se regăseşte pe agenda Alianţei pentru Integrare europeană? sau mai puţin să se vorbească?

Marian Lupu:
Acest subiect trebuie să fie tratat cu stricteze din punct de vedere profesional, al eficienţei activităţii noastre comune. Confirm că acest subiect rămîne a fi valabil pe agenda AIE şi că acţiuni concrete în acest sens ar trebui să fie adoptate chiar pînă la sfîrşitul acestui an.

Europa Liberă: Este adevărat că temeinicia Alianţei depinde de remanierile guvernamentale ?

Marian Lupu:
Nu gîndesc. Cel puţin, eu şi colegii mei de la partidul Democrat privim problema acestor remanieri nu prin prisma unor interese politice, dar prin prisma eficienţei activităţii exponenţilor noştri în cadrul instituţiilor executivului. Noi am făcut o analiză a activităţii miniştrilor partidului Democrat, am dat o apreciere pozitivă acelor acţiuni reuşite, am dat şi o apreciere lipsei de acţiuni în multe cazuri, sau a unei eficienţe mai reduse şi concluziile noastre le-am făcut. Nu văd nici o problema de ce alţi colegi ar aborda acest subiect de pe poziţii profesionale. Fiindcă reuşita activităţii executivului este un interes comun al tuturor partidelor. Altminteri, dacă vom interpreta acest subiect de pe poziţii politice, cu interese conjuncturale şi de partid, riscăm să ajungem cu rezultate proaste şi pe acest motiv, aceleaşi partide vor fi taxate în cadrul alegerilor parlamentare viitoare.

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală a dat unda verde pentru un proiect de lege privind finanţarea partidelor politice. Este o iniţiativă care vine şi din partea PD. O lege, pe cînd?

Marian Lupu:
Este o iniţiativă care vine cu stricteţe din partea PD. E o prioritate a reformelor politice democratice pe care le-am anunţat. Cind parlamentul va fi gata să examineze acest proiect în şedinţa plenară a parlamentului o vom face.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG