Linkuri accesibilitate

O premieră: două sportive saudite participă la Olimpiada de la Londra


Mona Abass: „saudiții vor folosi (concesia) pentru a-și îmbunătăți imaginea în lume, dar nimic mai mult”.


Zicala sportivă „important nu este să câștigi, ci să participi” are acum o semnificație nouă: s-a anunțat că pentru prima oară, la Jocurile Olimpice vor participa două femei din Arabia Saudită, una dintre cele mai conservatoare țări musulmane. Detalii despre această premieră, în relatarea lui Mircea Țicudean.

Femeile incluse în delegația saudită pentru Jocurile Olimpice de la Londra sunt judokana Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani și alergătoarea pe distanța de 800 de metri Sarah Attar.

„Este o onoare imensă pentru mine, sper să deschid calea pentru alte femei saudite care vor să se apropie de sport”, a spus atleta Sarah Attar, intervievată de Reuter la San Diego după anunțul de joi.

În declarația sa entuziastă pe tema premierei saudite, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Jacques Rogge, a spus limpede că ea este rezultatul eforturilor de convingere făcute în dialogul cu autoritățile din Arabia Saudită și că premiera depășește sfera sportului.
Oficialul olimpic a spus că sportul este până la urmă un drept uman fundamental și că speră ca „barierele” dintre femeile saudite și sport să cadă în continuare.

Premiera participării unor femei saudite la olimpiadă a venit după mai multe luni de anunțuri contradictorii de la Riad, cel mai recent fiind că sportivele vor putea participa la jocurile de la Londra pe cont propriu. Până la urmă, conservatorul regat din zona Golfului a mers mai departe, incluzându-le pe cele două concurente în delegația oficială, alcătuită în mod tradițional numai din bărbați.

Înaintea Arabiei Saudite, alte două țări arabe conservatoare. Qatar și Brunei, anunțaseră că vor permite participarea femeilor, așa că Jocurile de la Londra vor fi primele din istorie la care toate țările aflate în competiție au delegații de ambe sexe.

Știrea premierei saudite a făcut înconjurul lumii, dar – așa cum scrie agenția AP – a fost aproape ignorată în Arabia Saudită, dând dreptate celor ce spun că este un pas înainte, însă unul foarte mic.
„Nu se schimbă nimic în realitatea că femeile saudite nu au dreptul la circulație și la decizie”, a spus analista politică Mona Abass, care trăiește în Bahrai, adăugând că „saudiții vor folosi (concesia) pentru a-și îmbunătăți imaginea în lume, dar nimic mai mult”.

AP notează că ambele sportive saudite înscrise la olimpiadă trăiesc în afara regatului saudit, unde nu sunt prea cunoscute și nu au influență în lumea sportului. Activitățile sportive feminine rămân în linii mari ilegale în Arabia Saudită, ca și multe alte preocupări care fac parte din viața cotidiană, normală a oricărei femei în alte părți ale lumii.

Una din bizareriile saudite cele mai cunoscute pe plan internațional este interdicția pentru femei de a conduce mașina – ajunsă în atenția presei mondială mai ales după ce un grup de saudite curajoase au decis să sfideze autoritățile așezându-se la volan și publicându-și apoi aventura pe internet.

Femeile saudite nu au voie să călătorească neînsoțite și nici măcar să-și deschidă cont bancar fără girul unui așa-numit „patron” de sex masculin.

Iar mica revoluție saudită – adică trimiterea unor sportive la olimpiadă – a fost explicată de unii comentatori din presă nu prin vreo schimbare reală în modul de gândire al liderilor de la Riad, ci prin influența personală a unei celebrități. AP scrie citând un expert occidental în chestiuni arabe că presiunea cea mai importantă și mai eficientă a fost a fiicei regelui Abdullah, Adila, cunoscută și pentru efortul de a convinge cinovnicii arabi că femeile merită lăsate să conducă mașina.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG