Linkuri accesibilitate

O defecțiune siriană semnificativă: generalul Manaf Tlass


Generalul de brigadă sirian Manaf Tlass
Generalul de brigadă sirian Manaf Tlass

Este pentru prima dată cînd o persoană din cercul restrins din jurul lui Assad, îl abandonează.


Acum o saptamina generalul sirian, Manaf Tlass, comandantul Garzii Republicane l-a abandonat pe presedintele Bashar al-Assad si a parasit tara. Ce se stie de atunci despre general? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Nu se stie nimic… La aproape o saptamina dupa fuga, generalului Manaf Tlass el nu a fost vazut in public si nu a contactat opozitia.

Gestul generalului a fost initial salutat de Statele Unite si alte tari occidentale ca o dovada ca elemente fidele, apropiate lui Assad il abandoneaza, pe fondul reprimarii violente a protestelor din Siria. La vremea respectiva, Ministerul Francez de Externe spunea ca plecare lui Tlass este o lovitura puternica data regimului sirian, generalul refugiat fiind asteptat in Franta.

Dar acum nici Franta si nici Turcia nu par sa stie unde este generalul. Prieteni de familie au anuntat ca el va face o declaratie saptamina viitoare. Generalul Tlass este fiul generalului Mustafa Tlass, ministru al apararii in Siria intre 1972 si 2004 si un aliat apropiat al presedintelui Hafez al-Assad, tatal actualului presedinte.

Povestea devine si mai complicata, in conditiile in care circula informatii ca Mustafa Tlass, care traieste acum in Franta a denuntat gestului fiului sau, intr-un interviu, o informatie contrazisa insa de chiar postul despre care se spune ca l-a intervievat.

Este pentru prima data cind o persoana din cercul restrins din jurul lui Assad, il abandoneaza. Consiliul National Sirian, organizatie de opozitie crede insa ca este prematur sa se interpreteze semnificatiile gestului generalului. Un purtator de cuvint si-a exprimat speranta ca Manaf Tlass se va alatura luptei impotriva lui Assad.

Unii analisti sustin ca imprejurarile in care generalul s-a refugiat sint neclare si poate exagerate. Ei spun ca generalul ar fi fost marginalizat la Damasc, pentru ca incepuse sa critice regimul si ca din cauza asta ar fi ales calea exilului si nu a fost impiedicat. Deocamdata Manaf Tlass se va putea alatura familiei sale, foarte instarita si cunoscuta in cercurile mondene, la Paris.
XS
SM
MD
LG