Linkuri accesibilitate

BBC World Service părăsește istorica Bush House din Londra


Bush House, vechea clădire istorică a BBC World Service

„Nu spuneai: lucrez la BBC World Service. Spuneai: lucrez la Bush House”.


Astăzi la ora 14, ora Chișinăului, postul de radio BBC World Service și-a transmis ultimul buletin de știri din clădirea care l-a găzduit încă de la înființare, în urmă cu 80 de ani, încheind astfel mutarea într-un sediu ultramodern. O relatare Reuter despre prima casă a prestigioasei instituții de presă britanice este sintetizată de Mircea Țicudean.

Serviciul internațional BBC, cunoscut mai întâi ca BBC Empire Service, apoi ca World Service, și-a început activitatea în 1932, grație tehnologiei pe atunci noi, care permitea transmiterea semnalelor radio la mari depărtări. Reuters scrie că primul șef al radioului nu era foarte optimist, spunând că emisiunile riscă să nu fie „nici interesante, nici bune”. Istoria l-a contrazis însă, făcând din BBC una din cele mai prestigioase surse de informații din lume, difuzate în zeci de limbi.

Sediul BBC World Service a fost până astăzi clădirea Bush sau Bush House, un edificiu impozant situat în inima Londrei, construit în stilul art-deco al începutului secolului XX.

Andrew Whitehead, un fost corespondent BBC în Asia de Sud, care a lucrat pentru BBC din 1981, a spus reporterului Reuter în ajunul mutării oficiale că sediul vechi al radioului a avut un prestigiu oarecum de sine-stătător: „Nu spuneai: lucrez la BBC World Service. Spuneai: lucrez la Bush House”.

Reuter amintește că de la Bush House s-a adresat Imperiului Britanic în 1932 Regele George V, în primul discurs de crăciun al unui monarh britanic, tot de acolo Charles de Gaulle a sfidat nazismul, iar apoi, de-a lungul războiului rece, de la Bush House au plecat spre Uniunea Sovietică și sateliții ei emisiuni din care cetățenii oprimați au putut afla dintr-o sursă obiectivă informații despre propria lor țară și despre lume.

În 1978, BBC a suferit prima pierdere misterioasă, cu posibile implicații politice, când ziaristul de la serviciul bulgar Gheorghi Markov a murit după ce a fost înțepat în picior pe podul Waterloo din Londra cu vârful unei umbrele care conținea ricin foarte toxic.

Tot în acei ani, Vaclav Havel, pe atunci dizident care nu avea voie să aibă în Cehoslovacia propriul telefon, dădea interviuri secrete ziariștilor de la Bush House dintr-o cabină telefonică în apropierea casei sale de vacanță din nordul Cehiei.

Mai recent, lidera opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a adus un omagiu BBC chiar la sediul corporației, cu ocazia primei sale vizite în străinătate din ultimul sfert de secol. La Londra luna trecută San Suu Kyi a spus că emisiunea de dedicații muzicale „A Jolly Good Show” a ajutat-o să-și păstreze buna dispoziție în anii lungi ai arestului la domiciliu, iar emisiunile de știri i-au permis să afle ce se întâmplă cu adevărat în țara ei și în lume.

Plecarea de la Bush House, devenită fapt împlinit joi la prânz, a fost hotărâtă în cadrul unui plan al corporației britanice de a-și aduce toate echipele jurnalistice sub un singur acoperiș, într-o clădire ultramodernă.
Reuter scrie că mutarea, chiar dacă nu afectează în nici un fel ascultătorii, a trezit nostalgii printre angajați – dar poate și în rândul unor admiratori ai postului. Decenii de-a rândul, din Nigeria până în Pakistan, ei s-au obișnuit să audă emisiuni introduse cu fraza: „Din clădirea Bush, de la Londra”.
XS
SM
MD
LG