Linkuri accesibilitate

Victor Ponta snobat de aliaţii săi în Parlamentul European


Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul român Victor Ponta, convocat la Bruxelles pentru a explica schimbările rapide la vârful puterii, în România.

Premierul român Victor Ponta, arhitectul principal al suspendării președintelui Traian Băsescu, se află la Bruxelles la cererea Comisiei Europene, care a dorit să afle detalii despre schimbările politice rapide și surprinzătoare de la București. Detalii, în relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Premierul Victor Ponta se afla la Bruxelles pentru doua zile de intalniri cu oficialitati europene, dupa ce a fost convocat de catre presedintele Comisiei UE Jose Manuel Barroso caruia trebuie sa ii explice maine masurile luate de guvernul sau in procesul suspendarii presedintelui Basescu si in modificarea structurii si functionarii multor institutii ale statului.

Astazi Ponta a fost primit de catre principalele personalitati socialiste din Parlamentul European, seful grupului PSE austriacul Hannes Swoboda si presedintele actual al parlamentului germanul Martin Schultz.

Trebuie spus ca nimeni din protocolul Parlamentului European nu-si aminteste de un alt caz de sef de guvern care soseste pentru prima oara în vizita oficiala în cladirea legislativului UE si care nu este asteptat la intrare. Desi e socialist, Martin Schultz a preferat sa il astepte ostentativ in biroul sau de la etajul 9, desi Ponta este sef de guvern.

Tot asa, daca astazi politicienii europeni socialisti Hannes Swoboda si Martin Schultz au tinut astazi conferinte comune de presa cu Victor Ponta, maine figurile importante de dreapta care sint presedintele Consiliului European Herman van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso nu vor tine conferinte de presã cu Ponta, ceea ce este de asemenea cu totul neobisnuit.

Pentru cine citeste printre rînduri, chiar discursul socialistilor de astazi a fost - sub aparenta politetii impuse de disciplina de partid - extrem de critic, desi formulat prietenos. Martin Schultz a declarat rãspicat ca legile importante nu trebuie schimbate prin ordonante de urgenta. El a mai spus ca in spatele usilor inchise a avut o discutie extrem de francã, de deschisã, cu premierul Ponta si ca a insistat ca Ponta sã îi explice masurile luate pînã acum.

Martin Schultz a spus cã în parlamentul european, precum si in interiorul grupului socialist, membrii trebuie sa impartaseasca aceleasi valori si cã e vorba de toti membrii, „fãrã exceptie“ - a insistat Schultz.

Martin Schultz a mai spus ca i-a exprimat lui Ponta „îndoielile“ si „ingrijorarile“ sale în legãturã cu starea democratiei în România. Si, de asemenea, el a mai declarat ca a „luat notã de declaratiile premierului român“, in special in legatura cu angajamentul ca referendumul va avea loc în baza deciziei Curtii Constitutionale.

La rîndul lui, Victor Ponta s-a angajat ca referendumul sa aiba loc pe baza deciziei Curtii Constitutionale si anume ca rezultatul sa se bazeze pe votul a mai mult de jumatate din alegatorii inscrisi.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG