Linkuri accesibilitate

Stelele călăuzitoare ale UE


Premierul Filat crede că la anul se va ști dacă Moldova are sau nu șanse de a fi primită ca membră cu drepturi depline în UE.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” și în declarații făcute la întoarcerea de la Tbilisi, premierul Vlad Filat a anticipat că Republica Moldova va ști la anul dacă are sau nu șanse să devină într-o bună zi membră cu drepturi depline în UE. Detalii are Alla Ceapai.

Constatarea premierului Vlad Filat că „nu Parteneriatul Estic ne dă sau ne ia şansa de apropiere cu UE” reiterează tradiţionalul refren despre angajamentele pe care le are de onorat guvernarea cu sprijinul populaţiei, întâi de toate. Chiar dacă Parteneriatul ajută Republica Moldova să obţină mai multe beneficii în funcţie de performanţele pe care le înregistrează, ţintele principale negociate cu UE sunt stelele călăuzitoare: adică Regimul liberalizat de vize, Acordul de asociere şi cel de liber schimb, spune directorul Centrului Roman de Politici Europene Cristian Ghinea:

„În ceea ce priveşte vizele, dacă Moldova demonstrează o bună performanţă în implementarea legilor pe care le-a adoptat în faza I, atunci Comisia Europeană ar trebui să propună fie la toamnă, fie la primăvara anului viitor ridicarea vizelor. Urmând ca o decizie să se ia în Consiliul UE şi în Parlamentul UE. În chestiunea Acordului privind comerţul rămîne problema spinoasă, dificilă a Transnistriei. Încă nu e clar cum vor fi companiile din Transnistria integrate în acest Acord. Iar în ce priveşte acordul de asociere el este practic finalizat. Negocierile s-au terminat şi rămîne chestiunea foarte spinoasă a unei perspective de aderare. Guvernul de la Chişinău doreşte ca acest acord de asociere să-i promită Moldovei că va deveni membrul al UE atunci cînd va fi pregătită. Însă nu există în UE o decizie politică în acest sens.”

În opinia expertului Cristian Ghinea, Republica Moldova însă nu are doar de cîştigat în urma Parteneriatului Estic:

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea
„Ce beneficii are din acest format e greu de spus. Trebuie să ne gândim foarte bine atît în Uniunea Europeană , cît şi în Republica Moldova, dacă Moldova trebuie să rămână în acest format care pînă la urmă o poate dezavantaja. Adică este într-un grup de ţări cu care se poate compara din ce în ce mai puţin. Sunt ţări cu probleme de democraţie mă refer aici la Ucraina, în mod evident la Azerbaidjan, Armenia. Şi mă tem că Moldova s-ar putea să fie dezavantajată. Moldova se mişcă foarte bine. Dar dat fiind grupul regional în care se află s-ar putea să fie ţinută în loc de celelalte ţări.”

Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă notează că în cadrul Parteneriatului Estic eforturile fiecărei din cele 6 ţări post-sovietice sunt apreciate în mod separat:

„Parteneriatul estic se axează pe un principiu al diferenţierii. Deci, cel care realizează reformele, demonstrează progrese în implementarea angajamentelor luate în raport cu UE, acela beneficiază de mai multă asistenţă economică, financiară, sprijin politic. Apar alte oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor noastre cu UE care treptat, treptat ne apropie de o etapă mult mai avansată pe care noi vrem să o obţinem acea de integrare in UE. Parteneriatul estic ne-a oferit maximum posibil ce ne poate oferi în acest moment UE şi anume integrarea economică asocierea politică, liberalizarea regimului de vize, integrare energetică.”

Victor Chirilă spune că Parteneriatul Estic nu este unica platformă prin care Republica Moldova încearcă să se apropie de Uniunea Europeană:

Victor Chirilă
Victor Chirilă
„Există şi alte organizaţii regionale în care RM este un membru activ. Aceste organizaţii au ca obiectiv facilitarea integrării europene. Din ele face parte şi GUAM-ul care include state foste sovietice, precum Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Moldova. Există organizaţii central europene, cum este Iniţiativa central europeană din care fac parte atît state membre UE, cît şi cele asociate din Balcanii de Vest şi cele din Parteneriatul estic. Voi menţiona şi cooperarea politică în sud estul Europei. Sunt mai multe organizaţii care ne ajută prin schimbul de experienţă, prin iniţierea unor proiecte comune să ne atingem acele obiective legate de integrarea noastră europeană.”

Republica Moldova se vede silită să rămînă a fi activă şi pe dimensiunea estică, în cadrul parteneriatului ţărilor CSI. În opinia experţilor, deocamdată nu sunt nişte angajamente divergente, din moment ce dependenţa energetică şi exporturile spre Est mai constituie un factor politic ce trage greu la cântar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG