Linkuri accesibilitate

Pe agendă: Politica bugetar-fiscală şi interzicerea simbolurilor regimului totalitar comunist.

Parlamentul s-a reunit astăzi în ședință plenară, penultima dinaintea vacanței de vară. Ce s-a aflat pe agendă, ce s-a discutat în afara agendei, aflăm de la corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroșie.

Cel mai important document examinat înainte de vacanţa pe care îşi vor lua-o cu două săptămâni mai devreme, o intenţie de altfel extrem de criticată de opoziţia comunistă, este Politica bugetar fiscală pentru anul viitor.

Documentul va sta ulterior la baza legii bugetului pentru 2013 şi prevede o serie de majorări de impozite, din nou extrem de criticate de opoziţie, dar acceptate surprinzător de uşor de grupurile parlamentare din AIE care anul trecut făceau praf măsuri similare.

Iată un punct de vedere asupra acestei politici a deputatului Igor Dodon:

„Suntem împotriva majorării TVA în agricultură, pentru că va falimenta agenţii economici din agricultură. Suntem împotriva majorării TVA la zahăr şi la gazul natural şi lichefiat, de la 6 la 8 procente, pentru că asta va duce la majorări de tarife. Şi suntem împotriva majorării accizelor la tutungerie şi alcool, pentru că în condiţiile unei administrări fiscale proaste, va duce la sporirea contrabandei.”

L-am întrebat şi pe deputatul comunist Oleg Reidman ce crede despre intenţia guvernanţilor de a ridica până la 20 la sută TVA-ul în toate domeniile, inclusiv producţia de zahăr taxată până acum într-un regim facilitar, motiv din care guvernanţii lasă de înţeles că ramura s-a bucurat de un lobby puternic pe perioada guvernării comuniste:

„Desigur că au fost lobate interesele acestei ramuri. Da de ce să nu fie protejată. Este o ramură strategică orientată spre export şi care dă de lucru unei părţi importante de populaţie. De la cine vor fi luaţi acum aceşti bani, TVA-ul acesta suplimentar, dacă nu de la populaţie? Dar ministrul nostru al finanţelor nu înţelege acest lucru. Este o politică împovărătoare şi care nu stimulează creşterea economică. Nu completarea bugetului trebuie să fie scopul guvernului, ci dezvoltarea economiei.”

Critici similare au fost formulate şi anterior documentului, din partea mediului de afaceri. Replica ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, este: să nu uităm că e criză:

„Avem şi criză, şi anumite reforme iniţiate care au nevoie de fermitate şi consecvenţă. Pentru a uşura viaţa mediului de afaceri, nu trebuie să avem facilităţi. Pentru că ele de fapt nu reprezintă altceva decât lobby. Grupurile de interes cu putere mai mare au şi facilităţi.”

L-am întrebat şi pe Adrian Candu din grupul parlamentar al democraţilor, care anul trecut avea rezerve dure la măsuri fiscale similare, cu ce e mai bună politica din acest an:

„Aş minţi dacă aş spune că e mai bună. Mai echilibrată – da. Cu măsuri mai prudente – da. E adevărat că am fi vrut o relaxare a poverii fiscale. În acelaşi timp trebuie să înţelegem că suntem în criză.”

Un alt document important care va fi dezbătut înainte de încheierea sesiunii este proiectul liberalilor ce prevede interzicerea utilizării pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist, secera si ciocanul, si promovarea ideologiilor totalitare.

Liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, a avut o reacţie furibundă:

„Aşa ceva a mai fost în istorie în 1924, când au interzis aceste simbolici în Italia, Germania, unde a apărut pe urmă fascismul. Aşa ceva a fost în România în 1989, în urma loviturii de stat împotriva lui Ceauşescu. Această chestie miroase a fascism.”

Documentul figurează pe agenda şedinţei de mâine şi, chiar dacă nu au dorit să anticipeze, majoritarii au lăsat de înţeles că va fi sprijinit de toate grupurile parlamentare din alianţă, prin urmare va fi votat.
XS
SM
MD
LG