Linkuri accesibilitate

Ponta-Antonescu: o nouă formă de populism


Victor Ponta se întoarce în timp la politica susținută de regimurile comuniste a „neamestecului în treburile interne”.


Criticile venite dinspre marile cancelarii occidentale la adresa puterii din România, care l-a suspendat pe Traian Basescu din functie, fara motive clare si printr-o procedura de urgenta, au fost ignorate sau chiar ironizate de catre premierul socialist Victor Ponta si presedintele interimar, liberalul Crin Antonescu. Cei doi au lansat o noua forma de populism odata cu acest razboi declansat impotriva presedintelui roman ales in 2009 pentru cinci ani.
Raspunsul coordonat dat de cei doi, declaratiilor marilor puteri euro-atlantice porneste inevitabil de la faptul ca Traian Basescu ar fi transmis informatii eronate in afara tarii. Premierul român, Victor Ponta a intrebat retoric zilele trecute: „nu avem voie sa-l aducem pe Traian Basescu in fata poporului? Asta ziceau si inainte de 1989”.

Victor Ponta se intoarce in timp la politica sustinuta de regimurile comuniste a „neamestecului in treburile interne” sugerind ca nu are nevoie nici de lectiile Uniunii Europene, nici de cele ale partenerilor atlantici.

Teoria expusa pe un ton iritat de primul ministru roman pleaca de la premiza ca Romania nu este o „colonie” si ca atare nu are de ce sa dea socoteala pentru ceea ce face. Discursurile centrifuge ale liderilor români au fost totusi compensate prin gesturi de recredibilizare: Victor Ponta a fost la Bruxelles fiindca ca are nevoie de recunoasterea liderilor care l-au criticat, in vreme ce presedintele interimar Crin Antonescu s-a intilnit cu ambasadorii statelor Uniunii Europene pentru a incerca sa-i convinga ca derapajele din Romania nu au fost chiar atit de mari.
Au existat asadar trei tipuri de raspunsuri standard date de liderii români dupa criticile dure primite: primul dintre ele este de tip nationalist - „voteaza Angela Merkel sau poporul român” -; al doilea demonstreaza ca România se afla intr-un punct fara intoarcere si ca indiferent de critici procesul de inlaturare a presedintelui Traian Basescu este ireversibil - „ce decide poporul român nu poate fi schimbat de nimeni”- ; iar al treilea tip de raspuns incearca sa convinga electoratul român ca toate declaratiile venite din afara sint exagerate si ca majoritatea de centru-stinga din România a respectat toate regulile „scrie in Constitutie: s-a votat suspendarea, dupa care Traian Basescu are de rezolvat o problema cu poporul român”.
Aasadar suspendarea lui Traian Basescu lanseaza un curent neopopulist bazat pe decizii care forteaza legea si care apoi sint justificate prin recursul la popor, singurul capabil, in viziunea majoritatii formata din socialisti si liberali, sa resolve criza politica din România.

Politigraf

XS
SM
MD
LG