Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „toate aceste fărădelegi urmează să aibă o finalitate” (Adevărul)


Sondajele arată că peste o jumătate din populaţia Moldovei nu a ţinut în mână o carte în ultimele trei luni (Adevărul).


În procesul de integrare europeană, „R. Moldova continuă să fie tratată „la pachet”, nu este decupată din contextul CSI, ci pusă alături de Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus...”, constată editorialistul Constantin Tănase în pagina electronică a cotidianului Timpul.md.

Observaţia porneşte de la declaraţiile lui Ştefan Fule, Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, care a spus că „UE va susţine realizarea reformelor în ţările din cadrul Parteneriatului Estic pentru a finaliza procesul de transformare a acestora în democraţii durabile, bazate pe o economie de piaţă competitivă”. Declaraţiile oficialului sunt „fraze frumoase, dar generale care nu aprind luminiţa de la capătul tunelului”, conchide Tănase.

Într-un interviu pentru cotidianul „Adevărul”, premierul Vladimir Filat a recunoscut că în justiţie şi economie actuala guvernare întârzie cu reformele. Întrebat de ce judecătorii se simt cu mâinile dezlegate şi iau decizii judecătoreşti dubioase, premierul a răspuns: „Pe vremea guvernării comuniste era o înţelegere tacită: judecătorii exercitau comenzile politice sau cele legate de interese economice, în rest li se permitea să facă ce doresc ei în instanţele de judecată. Din 29 iulie 2009, pare că au fost scăpate hăţurile din mâini şi totul e permis. A trecut o decizie dubioasă nesancţionată, a doua, a treia şi s-a creat impresia că în Moldova s-a terminat responsabilitatea în actul judiciar. Dar toate aceste fărădelegi urmează să aibă o finalitate”.

„Adevărul” scrie că în ultima vreme tot mai multe librării își pun lacăt la uși. „Diverta“, una dintre cele mai mari magazine de carte din Chișinău, se închide peste patru zile. Și alți editori se plâng că afacerile lor nu mai sunt profitabile. În acelaşi timp, sondajele arată că peste o jumătate din populaţia Moldovei nu a ţinut în mână o carte în ultimele trei luni, iar doar nouă moldoveni din 100 citesc zilnic câte ceva.

Ziariştii de la săptămânalul „Economist” au constatat următorul paradox: în Moldova unii şomeri câştigă într-o lună cât unii salariaţi într-un an. Şi acest lucru din motivul că în Moldova există persoane angajate în câmpul muncii care au un venit salarial lunar mai mic decât îndemnizaţia de şomer. În 2011 peste 90 mii de moldoveni au avut venituri salariale mai mici de 4000 lei pe parcursul întregului an, în timp ce unii şomeri, nu puţini, ci 2430 de persoane, beneficiază de îndemnizaţii de şomaj de 3194 de lei pe lună, pentru care statul cheltuieşte lunar circa 2,4 milioane de lei.

Rusia va acorda cetăţenie în regim simplificat foştilor cetăţeni ai URSS şi urmaşilor acestora, anunţă tribuna.md, făcând trimitere la declaraţia ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unei emisiuni la postul de radio „Golos Rosii”. Oficialul a precizat că iniţiativa aparţine preşedintelui rus Vladimir Putin. Serghei Lavrov s-a referit şi la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, menţionînd că nu este de acord cu cei care compară acest proiect cu Uniunea Europeană. „Cînd liderii de la Bruxelles şi din unele capitale ale ţărilor-membre le spun vecinilor noştri: „Gîndiţi-vă unde vreţi să mergeţi – în Uniunea Europeană sau alegeţi calea integrării euroasiatice?” - aceasta întrebare e o viclenie, dacă nu chiar o provocare”, a mai declarat Serghei Lavrov.
XS
SM
MD
LG