Linkuri accesibilitate

De la gaze scumpe la paie ieftine


Ce șanse are Republica Moldova să se apropie de țările dezvoltate în privința folosirii eficiente a energiei?

Estimările experţilor arată că resursele locale de producere a energiei pot acoperi aproape jumătate din consumul actual al Republicii Moldova. Astăzi, 95 la sută din necesarul energetic este asigurat din importuri. Pentru a încuraja primăriile din ţară şi pe oamenii de afaceri să investească în tehnologii ce asigura un regim cît mai raţional al căldurii sau a energiei electrice, Ministerul Economiei a decis să finanţeze punerea în aplicare a proiectelor cu randament energetic sporit oferind între 50 de mii şi 3 mln de lei pentru un proiect. Detalii are Diana Răileanu:

Utilizarea energiei solare sau a celei termice produsă din paie şi alte deşeuri vegetale, pentru unii poate însemna o întoarcere în secolul trecut. Îndoielile sunt spulberate, însă, atunci cînd economiile depăşesc zeci de mii de lei. Anul trecut, de exemplu, grădiniţa din satul Carbalia a fost încălzită cu brichete din paie. Edilul localităţii, Constantin Gaidarji, spune că a economisit aproape jumătate din suma planificată pentru perioada rece a anului:

„Să vă dau un exemplu, doar pentru încălzirea unei încăperi de 33 metri cheltuiam în medie 6 mii de lei. După ce am început a utiliza energia din biomasă, adică pe baza brichetelor din paie sau a crengilor uscate, economiile s-ar redus aproape la jumătate. Pot să vă dau asigurări că micuţilor din grădiniţă le-a fost la fel de cald ca în perioada în care încălzeam instituţia cu gaze naturale.”

În Republica Moldova au fost lansate mai multe programe de încurajare a autorităţilor publice locale, dar şi a oamenilor de afaceri să utilizeze energia regenerabilă. Unul dintre ele este proiectul „Energie şi Biomasă” al organizaţiei PNUD Moldova. În opinia managerului de proiect, Alexandru Ursu, moldovenii abia acum încep să înţeleagă că, metaforic vorbind, calcă energia în picioare şi dau un pumn de bani pentru gazele naturale de import:

„Noi deja colaborăm cu multe localităţi, 83 la număr, şi observăm că la sate oamenii tot mai mult înţeleg că eficienţa şi propunerea de a ne folosi de surse locale de energie sunt foarte binevenite. Deseori aud oamenii spunând: de ce trebuie să exportăm banii din ţară, dacă noi putem să folosim pentru încălzire sursele care ne înconjoară pe noi, pe care le călcăm cu picioarele, dar nu le folosim?”

Autorităţile moldovene şi-au propus până în anul 2020 să reducă dependenţa energetică a ţării cu 20 la sută. Astfel, guvernul este gata să finanţeze proiecte de eficienţă energetică cu până la 3 milioane de lei, explică reprezentantul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Lupu:

„Haideţi să spunem altceva, o Europă întreagă se încălzeşte cu paie şi nu se stresează absolut deloc. Deci, e un lucru benefic, e un lucru spre care mergem conştient şi anume că utilizăm resursele energetice, promovăm proiectele de eficienţă energetică. Altă ieşire Moldova nu are în condiţiile în care avem o continuă creştere a preţului la gazele naturale de import.”

Primăriile din ţară şi oamenii de afaceri care vor să beneficieze de susţinere financiară din cadrul Fondului pentru Eficienţă Energetică, pot depune cereri la Ministerul Economiei până la 30 septembrie. Eforturile Guvernului sunt sprijinite şi de finanţatorii străini. De exemplu, pentru întreprinderile moldoveneşti care vor să investească în tehnologii de economisire a energiei, BERD Moldova a deschis o linie de creditare cu un termen de plată a creditului de pînă la 6 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG