Linkuri accesibilitate

Un nou contingent de pacificatori moldoveni a plecat în Zona de Securitate


De cât timp va mai fi nevoie de militari la Nistru?


In Brigada de infanterie „Moldova” din orașul Bălți s-a desfășurat ceremonialul de detasare a circa 270 de militari pentru efectuarea serviciului in unitatile militare ale contingentului moldovenesc al Fortelor de Mentinere a Pacii din Zona de Securitate. A căutat să afle detalii despre misiunea și pregătirea lor, Alla Ceapai:

Înainte de a ajunge să-şi realizeze serviciul militar în structurile de pacificatori din Zona de Securitate militarii moldoveni trec o pregătire specială, spune Ministrul apărării Vitalie Marinuţa:

Vitalie Marinuta
Vitalie Marinuta
„Ei au lecţii practice, lecţii teoretice, cum să acţioneze la un punct de control, cum să facă controlul unei persoane în caz de necesitate, cum să controleze o maşină, cum să dea ripostă la un atac. Noi deja de doi ani avem programul în cauză de instruire a militarilor care pleacă în zona de securitate. Deja avem rezultate destul de bune. Vedem că după acest program contingentele sunt cu mult mai pregătite pentru a-şi îndeplini misiunile. În pregătim la Bălţi în cadrul brigăzii nr. 1 sun circumstanţele care sunt în regiunea transnistreană. Şi practic ei plecând în misiune cunosc care sunt condiţiile, istoricul, ce au de făcut. În mare parte ei sunt repartizaţi la punctele de control care sunt în zona transnistreană în zona de securitate, multe sunt tripartite.”

Europa Liberă: Dar cum colaborează contingentul de militari moldoveni, cu cei transnistreni şi ruşi?

„Ei practic sunt pe picior de egalitate. Doar că cei din aşa numită regiune transnistreană şi militarii ruşi sunt toţi pe contract, iar la noi marea majoritate, din păcate, militari în termeni. Dar asta nu înseamnă că îşi îndeplinesc mai rău obligaţiunile”.

În mod special militarilor li se explică că utilizarea armei şi deschiderea focului în punctele de control se poate face doar în condiţii excepţionale, când alte metode sunt ineficiente, menţionează ministrul apărării, referindu-se la indecentul de la începutul acestui an când un pacificator rus a împuşcat un cetăţean al Moldovei. După acest caz tragic, s-a readus în discuţie solicitarea de mai mulţi ani a autorităţilor de la Chişinău şi a actorilor occidentali implicaţi în reglementarea transnistreană de a demilitariza actuala misiune de menţinere a păcii transformând-o într-o misiune civilă de supraveghere cu mandat internaţional. Iniţiativă căreia i se opun în mod categoric Moscova şi Tiraspolul. L-am întrebat pe Vitalie Marinuţa, cât timp va mai fi nevoie de militari în Zona de securitate:

„Atâta timp cât această misiune este în faţa Armatei Naţionale, noi vom pregăti ostaşii noştri şi îi va detaşa la îndeplinirea acestei misiuni. Cred că este o decizie politică care trebuie să fie luată la Chişinău şi în cadrul formatului 5+2. Odată ce ea va fi primită noi militarii ne vom conforma şi vom îndeplini de acum misiunea care va fi pusă.”

Dar iată ce spune expertul Viorel Cibotaru:

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
„Există o dimensiune dacă avem noi nevoie de această misiune şi modul în care ea se desfăşoară, în parametri geografici în care este fixată în baza condiţiilor politice din 1992. Răspunsul meu este nu. Statutul acestei misiuni trebuie revăzut, completamente schimbat cu un mecanism civil de observare din zonă. Zona trebuie lichidată sau strâmtorată la maxim. Statutul de astăzi este absolut stagnant, în ultimii 5-6 ani nu s-a schimbat nimic.”

Amintim că efectivul forţe de pacificare este alcătuit din trei contingente de militari – din partea Federaţiei Ruse, Republicii Moldova şi de la Tiraspol. Acest format a fost instituit în 1992 prin acordul de încetare a focului dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova care a pus capăt războiului de la Nistru. Cele trei contingente au un număr aproximativ egal de militari şi numără în total aproape 1500 de soldaţi şi ofiţeri, misiunea cărora este să supravegheze zona de securitate, o fâşie îngustă de pământ de-a lungul Nistrului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG