Linkuri accesibilitate

Şomajul la cote alarmante


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Cifrele reale sunt de 3-4 ori mai mari decât cele oficiale.


Iurie Gotişan: Cotele de şomaj chiar sînt alarmante, inclusiv cele publicate de Eurostat pentru ţările din zona euro şi cele membre ale UE. Aparent, doar aparent nivelul şomajului la noi nu este mare dacă ne uităm pe statistici, ceva mai mult de 7%. Însă subiectiv vorbind numărul şomerilor în Moldova ar fi de 3-4 ori mai mare decît cel oficial, pentru că multă lume nu pur şi simplu nu este înregistrată.

Europa Liberă: Cum ar putea fi explicat faptul că pe parcursul ultimilor 2 ani am avut o creştere economică în medie de 7%, dar în acelaşi timp a crescut şi rata şomajului?

Iurie Gotişan: În primul rând o asemenea conjunctură ar fi caracteristică mai multor economii în dezvoltare, inclusiv cea a Republicii Moldova, în care efectele creşterii economice cu greu se răsfrâng asupra angajării, mai ales că acestea sînt pieţe relativ rigide şi inerte. Doi: ar putea fi vorba şi despre retehnologizarea şi modernizarea echipamentelor din mai multe sectoare generatoare de creştere economică, fiind vorba aici de instalaţii moderne etc., care de fapt solicită mai puţine braţe de muncă. Şi trei: am putea susţine că avem sectoare care cu greu şi-au revenit după criză, cum ar fi sectorul construcţiilor, unde s-au şi pierdut cele mai multe locuri de muncă. În plus, avem situaţii când multe persoane oficial sunt înregistrate ca şomeri la oficiile forţei de muncă, însă de facto prestează munci la negru sau în sectorul informal, activităţi care cu dificultate sunt contabilizate de către sistemul economic.

Europa Liberă: Aţi menţionat că piaţa muncii ar fi una rigidă şi că reacţionează destul de lent. Credeţi că s-ar cere modificări în legislaţie?

Iurie Gotişan: Fără îndoială, mai ales că autorităţile deseori vorbesc despre flexibilizarea pieţei muncii, dar fără argumente care să demonstreze în primul rând rigiditatea pe care ar combate-o cu un nou cod al muncii. Mai mult, este destul de greu să se afle câte locuri de muncă spre exemplu noi sunt create şi câte au fost închise. Or, acest indicator pentru cei care se ocupă de elaborarea politicilor este extrem de important, pentru a vedea în ce măsura economia se adaptează la noile schimbări. Spre exemplu, noi avem o pondere mare a contractelor temporare de muncă, însă aceasta nu duce la scăderea şomajului, ci din contra.

Europa Liberă: Şi care sînt soluţiile, ce poate sau ar trebui să facă Guvernul pentru a revigora piaţa muncii?

Iurie Gotişan: Probabil că Guvernul, de altfel de rând cu actorii sociali, cum ar fi patronatele şi sindicatele, ar trebui să se gândească la diverse forme de solidaritate socială precum se practică în Occident, cum ar fi reducerea timpului de lucru, concedii platite doar pe jumătate, plata a 75 la sută din salariu spre exemplu, când lucrătorul sta acasă pentru ca activitatea economică este slabă, etc. Toate acestea sunt situaţii excepţionale, când angajatorul trece prin momente dificile, ca de exemplu lipsa de comenzi, cum de altfel se înregistrează şi la noi. Pentru angajat reducerea timpului de lucru este o alternativă preferabilă concedierii colective. În plus, se cere mai multă instruire şi recalificare pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă. Probabil că ar trebui să se respecte un echilibru dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii, mai ales ceea ce oferă sistemul de învățământ de la noi. Or, este mai mult decît firească preocuparea faţă de locurile de muncă, ţinând cont de creşterea şomajului în ultima perioadă şi perspectivele, care deocamdată nu sunt prea îmbucurătoare. Cred eu, această grijă este peste tot în regiune, în Europa şi nu numai. Când treci printr-o criză de amploare, locurile de muncă sunt principala obsesie a oamenilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG