Linkuri accesibilitate

Transnistria - „un nod al fărădelegilor” (Jurnalul naţional)


Antonescu a preluat şefia statului de la Băsescu (EvZ, România liberă)

Un documentar despre Transnistria azi este publicat de Jurnalul national, in cadrul unui proiect al Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie. Regiunea separatista se considera republica, dar nu este recunoscuta de nimeni ca atare, scriu autorii, care o descriu ca pe “un nod al faradelegilor prin care se scurg arme, tigari, alcool in cantitati si directii necunoscute”. Organisme europene au incercat sa dea de capat acestei situatii, dar fara succes. Transnistria are un “rol economic cheie in regiune” functionand ca un “pol al contrabandei”. 40% din importurile de gaze ale Republicii Moldova alimenteaza mica regiune, generand o datorie a tarii catre Rusia la nivelul a 10 bugete anuale. Autorii mai spun ca noul lider transnistrean Evgheni Sevciuk ar incerca sa demareze un razboi cu vechea garda a lui Igor Smirnov. Un semn ar fi punerea sub urmarire penala a fostului sef al securitatii statului din Transnistria, generalul Vladimir Antiufeev. Ancheta ar fi fost declansata la sugestia fostului comandant al Armatei a 14-a in Transnistria Mihail Bergman, care sustine ca poate dovedi traficarea armamentului trupelor rusesti din regiunea separatista.

In presa de la Bucuresti se comenteaza suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament. El i-a predat astazi sefia statului lui Crin Antonescu, in calitate de presedinte interimar.

In Evenimentul zilei, Sorin Ionita detecteaza oarecare deruta in zona puterii, care ar realiza treptat ca a intrat intr-un joc mult mai complicat decat isi imagina. Tom Gallagher afirmă in Romania libera ca Traian Basescu a fost transformat intr-un “simbol al democratiei, avand in vedere dimensiunea eforturilor depuse pentru a-l reduce la tacere”. S-ar putea ca romanii sa inteleaga cum stau lucrurile, pentru ca se profileaza deteriorarea situatiei economice a tarii sub guvernarea Uniunii Social-Liberale. Va fi insa prea tarziu.

Laurentiu Mihu, tot de la Romania libera, se opreste la comparatia dintre masurile dispuse de guvernarea Victor Ponta si cea de la Budapesta, a premierului Viktor Orban. Opinia autorului este ca Europa trebuie sa fie foarte descumpanita că indelungatele sale eforturi, si ale americanilor, de netezire a tensiunilor dintre Ungaria si Romania, se soldeaza in acest moment cu o chimie atat de periculoasa. Se dau exemple din care se vede bine ca intre Victor Ponta si Viktor Orban exista similituni de pozitii amenintatoare pentru principiile dupa care se ghideaza Vestul euro-atlantic.
XS
SM
MD
LG