Linkuri accesibilitate

Ascensiunea la putere a forțelor islamiste în statele arabe: reacții americane


Susținători ai noului președinte al Egiptului

Americanii au avut dificultăți de multe ori în a face diferența între politicieni islamiști și elemente teroriste.


Un recent articol aparut in „New York Times” trece in revista reactiile Washingtonului in fata ascensiunii la putere a unor forte islamiste, in multe dintre tarile trecute prin primavara araba. Cu detalii, din capitala americana, Valeriu Sela.

Articolul arata ca noul presedinte al Egiptului, Mohammed Morsi a promis ca va cere eliberarea unui notoriu terorist egiptean. Aici la Washington, un parlamentar egiptean, care face parte dintr-o organizatie catalogata drept terorista a sosit in Statele Unite, intr-un program sponsorizat de Departamentul de Stat. Ambele situatii au generat replici neconvingatoare ale diplomatiei americane.

Despre parlamentarul Hani Nour Eldin, purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a spus ca acesta nu reprezinta un pericol in Statele Unite. Aceste reactii desemneaza - scrie New York Times - o stare de confuzie, in Statele Unite, cu privire la ce se intimpla pe fondul Primaverii Arabe. Fapt este ca dictatori, fosti aliati ai Americii au cazut si forte islamiste sint la putere.

In Egipt, Morsi infrunta puternica armata egipteaza si la Washington strategia sa nu pare bine inteleasa. In Tunisia, alegerile au fost castigate de Ennahda, o miscare pina nu demult interzisa; Islamisti au cistigat sprijin si in Yemen. Doar in Libia se pare ca victoria in recentele alegeri apartine moderatilor. Dar si acolo, liderul coalitiei, Mahmoud Jibril s-a ferit sa caracterizeze miscarea pe care o conduce drept laica.

In perioada de dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, americanii au avut dificultati de multe ori in a face diferenta intre politicieni islamisti si elemente teroriste. Faptul ca Washingtonul nu a agreat miscarile islamiste a fost si consecinta sprijinului acordat multor dictatori laici – se arata in New York Times. Acum, factori de decizie politica incearca sa se adapteze vremurilor.

Unii experti cred ca venirea la putere a regimurilor islamiste nu este o veste rea. Chiar anti-americanismul nu ar trebui luat foarte in serios - spun ei. Unii membrii ai Congresului, cum e republicanul Peter King, nu se lasa insa convinsi ca apeluri ca cel formulat de Morsi, pentru eliberarea unui terorist, nu trebuesc luate in serios. King nu este de acord nici cu viza acordata lui Eldin, spunind ca nu acordarea ei ar fi problema, ci cit de repede si aparent fara o discutie serioasa a fost luata decizia. Gruparea in cauza a renuntat la violenta in 2003, dar inainte s-a aflat la originea multor acte teroriste, in anii 90.

Experta Michele Dunne este citata de New York Times spunind a cererea lui Morsi este un gest politic facut in favoarea unei grupari radical islamice, dar ca ramine de vazut daca presedintele Egiptului va si face ceea ce a spus ca va face.
XS
SM
MD
LG