Linkuri accesibilitate

„Statul deţine proprietăţi enorme, care gestionate prost, îi aduc venituri mizere” (Adevărul)


Suspendarea președintelui Băsescu văzută de la Chișinău (Jurnal de Chișinău).


Suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, este comentată de editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău”. „Liderul român a fost suspendat pentru conduita sa şi modul în care se manifesta ca preşedinte”, scrie Negru. „Prea des Băsescu îşi „ciuruia”, în public, oponenţii ceea ce, de la înălţimea postului prezidenţial, nu era dificil. El nu se mulţumea doar să învingă, ci avea plăcerea să-şi umilească prin comentarii batjocoritoare adversarii politici, iar uneori şi potenţialii aliaţi”, crede jurnalistul. „Picătura care a umplut paharul USL a fost implicarea preşedinţiei în dezvăluirea plagiatului premierului Victor Ponta”, mai observă Negru şi continuă: Băsescu a anticipat articolul din „Nature” prin aluzii ironice la adresa acestuia.” Ceea ce nu era deloc necesar, conchide Nicolae Negru.

O altă temă din „Jurnal de Chişinău” este impozitul pe bunuri imobiliare. Sute de proprietari din Chișinău încă nu au primit avizele de plată pentru proprietăţile lor pentru 2012, anunţă ziarul, sau au primit aceste facturi după 30 iunie, data limită când impozitul respectiv se poate plăti cu o reducere de 15%. Bănuiala unora este că Serviciul Fiscal de Stat ar tergiversa în mod intenţionat expedierea avizelor către contribuabili ca aceştia să nu beneficieze de reducere şi să perceapă amenzi, se conchide în articolul.

Cotidianul „Adevărul” notează că în 23 de localităţi din Republica Moldova sunt stocate circa 6 mii de tone de pesticide, care pun în pericol viaţa oamenilor. Pe căldură, vasele se fisurează şi otrăvurile se răspândesc în natură, iar ecologiştii au spus ziarului că în Moldova au fost identificate deja 75 de locuri cu cel mai mare grad de poluare şi alte 300 cu poluare gravă, în bazine acvatice sau păduri.

„Statul deţine proprietăţi enorme, care însă, gestionate prost, îi aduc venituri mizere”, constată un alt autor de la „Adevărul”, Ion Preaşcă. Jurnalistul îşi întemeiază concluzia pe spusele ministrului economiei, care constată că o mare parte din companiile cu capital de stat nu aduc niciun beneficiu, iar unele generează ani la rând doar pierderi. „Este evident că în perspectivă beneficiile de la aceste firme vor scădea şi mai mult, aşa că multe ar trebui vândute”, a opinat pentru publicaţie economistul Roman Chircă, director al Institutului pentru Economie de Piaţă.

Pe marginea videoconferinţei purtătoarei de cuvânt a Alianței Nord Atlantice, Oana Lungescu, cu jurnaliştii moldoveni, Serghei Manastîrlî observă în „Moldavskie Vedomosti” că, în prezent, NATO şi-a propus să continuie şi să dezvolte dialogul politic cu autorităţile de la Chişinău. Cu toate acestea unii experţi de la Chişinău susţin că relaţiile Republicii Moldova cu NATO stagnează. În opinia expertului Viorel Cibotaru, programul de cooperare între cele două părţi este unul formal. „Costurile incluse în acest program, în comparaţie cu alte foste ţări sovietice, sunt minime”, observă expertul.

Ziariştii de la „Moldavskie Vedomosti” încearcă să anticipeze şi consecinţele arşiţei din ultimele zile care a afectat în totalitate rapiţa, o treime din culturile de grâu şi le ameninţă pe cele de porumb, floarea soarelului şi sfecla de zahăr. Producătorii agricoli susţin că în acest an se va înjumătăţi şi recolta de cartofi. Vor avea de suferit producătorii de conserve din legume şi fructe, producătorii de ulei, zahăr, carne şi lactate. Iar ca urmare, spun fermierii, va creşte preţul la produsele agricole, în medie cu 15-20 %.
XS
SM
MD
LG