Linkuri accesibilitate

Reforma poliţiei pe agenda premierului Vlad Filat la Tbilisi


Clădirea transparentă a ministerului de interne de la Tbilisi, simbolul reformei poliţiei în Georgia
Clădirea transparentă a ministerului de interne de la Tbilisi, simbolul reformei poliţiei în Georgia

Moldova ar avea promisiunea unei asistenţe externe însemnate pentru realizarea reformei.

Premierul Vlad Filat face o vizită de două zile în Georgia, țară cuprinsă ca și Moldova în Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și considerată, tot ca Moldova, campioană printre fostele republici sovietice într-o serie de reforme. Despre agenda și semnificația vizitei premierului moldovean la Tbilisi, relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Reforma poliţiei, care presupune între altele şi eliminarea hotărîtă a funcţionarilor corupţi, după modelul georgian, va fi o temă importantă de pe agenda de discuţii între premierul moldovean şi cel georgian, care de altfel a pus în aplicare reforma poliţienească în calitatea sa de ministru de interne, a precizat pentru Europa Liberă Segiu Diaconu, consilier în oficiu al prim-ministrului Republicii Moldova pe probleme de reformă a instituţiilor de drept.

Sergiu Diaconu
Sergiu Diaconu
Dar poate oare miza Moldova pe un suport extern comparabil cu cel de care a beneficiat Georgia în această reforma şi căruia, în opinia fermă a experţilor, i s-ar datora în mare măsură succesul reformei georgiene? Sergiu Diaconu este optimist, pentru că, spune el, Moldova deja ar avea promisiunea unei asistenţe externe însemnate pentru această reformă:

„Noi am făcut unele calcule de cât am avea nevoie şi e vorba despre aproximativ 900 mln. lei – 1 miliard de lei. Suma nu este chiar ultima, vom definitiva-o după întoarcerea premierului. Aceştia bani ar urma să fie cheltuiţi în special pentru dotarea tehnică, asistenţa socială a poliţiştilor şi transferul de competenţe între componente. Şi deja putem miza pe o asistenţă de 10 mln euro din exterior. Avem promisiuni de la partenerii din Europa şi SUA. Sumele despre care vorbim nu sunt comparabile cu cele de care a beneficiat Georgia, unde cele 2 miliarde au jucat un rol incontestabil. Dar ei au cheltuit mult pe reforma de imagine, au construit sedii. Nu ar fi pentru noi cazul să facem asta, noi ar trebui să ne axăm pe imaginea de intern - separare de atribuţii, competenţe. Şi salarii mai mari, dar cu timpul. Nu este adevărat că sunt salarii enorme în Georgia. Un poliţist are un salariu acolo pornind de la 500 de dolari. Dacă cu adaosuri, suntem un pic mai jos, dar se ajunge la 350-400 dolari pe poliţist. Cu efort mult mai mic putem ajunge la salarii. Dar ar fi să accepte şi penalităţile. Minim 10 ani de închisoare pentru corupţie.”

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov
Mai mulţi analişti scot în evidenţă însă un alt factor fără de care Moldova nu ar avea nici o şansă să conteze pe o reformă de succes a poliţiei. Jurnalistul publicaţiei moscovite la Chişinău Kommersant.md, Vladimir Soloviov, spune că în Georgia a existat o voinţă politică puternică de a reforma poliţia şi a-i elimina din sistem pe corupţi, pe când în Moldova această voinţă poate fi pusă la îndoială:

„Succesele în lupta cu corupţia din poliţia georgiană s-au datorat în primul rând unei voinţe politice fără precedent. Saakasvili si echipa lui şi-a pus această sarcină şi, chiar dacă mai există discuţii dacă s-a reuşit anihilarea marii corupţii, în ceea ce priveşte mita şi poliţistul de rând este absolut clar ca s-a reuşit. Când îl vei întreba pe un georgian acum dacă poliţiştii lor iau mită, te va crede nebun. În cazul Moldovei, dacă alianţa aflată acum la putere vrea cu adevărat să reformeze MAI-ul, trebuie cel puţin să manifestă aceiaşi voinţă de a realiza măsuri radicale în lupta cu nepotismul şi cumetrismul. Deocamdată nu vedem decât declaraţii că se vrea acest lucru, dar nu există un proiect concret şi convingător care i-ar face şi pe europeni să vrea să dea bani pentru asta.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea
La fel de sceptic este analistul Corneliu Ciurea, care atrage atenţia că, deşi Moldova încearcă să se plieze pe experienţa georgiană, nu trebuie să ne aşteptăm că această reformă îi va prinde din urmă şi pe marii corupţi:

„Reforma georgiană, una foarte specifică, a necesitat mărirea salariilor şi această mărire s-a făcut din ajutoare externe. O asemenea reformă are nevoie de foarte multe fonduri şi aceste fonduri reprezintă garanţia succesului. Dl. Filat are nevoie de un dialog cu partenerii externi în acest sens şi se pare că asta face. Doar în cazul în care vor exista injecţii financiare şi vor putea fi mărite salariile, există vreo şansă. Dar să nu uităm că georgienii au învins corupţia mică, fără a o învinge pe cea mare. Trebuie să fim conştienţi că toate reformele vor viza doar corupţia mică.”

Analiştii pe care i-am solicitat mai sugerează Chişinăului să se asigure că apropierea de Georgia nu va stîrni reacţii de iritare în Federaţia Rusă, chiar dacă este vorba de o chestiune pretins tehnică cum ar fi managementul reformelor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG