Linkuri accesibilitate

„România la închisoare” (Evenimentul zilei)


Suspendarea președintelui Traian Basescu evaluată în presă și campania pentru referendumul care va trebui saăconsfințească sau nu decizia Parlamentului.


Suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament este evaluata in presa numai de cei care nu sunt de acord cu ea. Ceilalti au trecut deja la pasul urmator, si anume la campania pentru referendumul care va trebui sa consfinteasca sau nu decizia Parlamentului. In Jurnalul national, Petru Calapodescu avertizeaza partidele din Uniunea Social-liberala, aflate la putere, că si la precedenta incercare de suspendare, din 2007, s-au culcat pe o ureche si poporul l-a adus din nou la Cotroceni pe Basescu. In opinia acestui comentator, presedintele suspendat si Partidul Democrat Liberal care il sustine vor juca in scurta campanie o singura carte, aceea a victimizarii. Acelasi Calapodescu facea vineri din USL victima lui Basescu si a PDL: „Au început imediat o ofensivă sălbatică asupra noii puteri, nedându-i răgaz nici să respire, darămite să se apuce de treabă. Miniştrii au fost tocaţi unul câte unul (ultimul pe listă, Andrei Marga) de cuţitele ANI sau ale Parchetului”.

Intr-un articol publicat in editia de weekend a Romaniei libere, Cristian Dan Turturica presupune ca votul la referendumul anuntat pentru 29 iulie ar putea fi unul emotional, si mobilizarea la urne este intotdeauna mai mare in asemenea conditii. Totusi, eventualitatea ca, de aceasta data, referendumul sa invalideze decizia de suspendare votata de Parlament ramane mica. Cei care continua sa-l sustina pe Basescu sunt acum mult mai putini. Iar cei dispusi sa faca diferenta intre realizarile politicianului si sefului de stat si defectele omului e posibil sa nu iasa la vot. Turturica este convins insa ca USL, formata din social-democrati, liberali si conservatori, a panicat deja electoratul prin asalturile brutale impotriva unor institutii si oameni respectati. USL mai trebuie sa stie ca, spre deosebire de fostul presedinte Emil Constantinescu, Basescu nu se va da batut fara lupta. Miza lui este sa nu-si incheie cariera politica printr-o infrangere dar, poate mai mult decat atat, sa asigure o buna pozitie a dreptei in alegerile care vin, se mai spune in acest articol din Romania libera.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei este semnat de Sebastian Lazaroiu si titreaza explicit: Romania la inchisoare. Autorul considera ca modul in care USL a rasturnat, in numai 10 zile, ordinea constitutionala, printr-o serie de masuri culminand cu suspendarea sefului statului, echivaleaza cu inchiderea „intr-o cusca” a românilor. „Am iesit din lumea civilizata chiar daca mai curge apa la robinet si mai avem curent in case. Suntem izolati si priviti cu dispret de tarile democratice. Romania este acum teritoriul nimanui”, scrie Lazaroiu.

Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, pare sa sustina exact contrariul. El avertizeaza ca pozitiile transante exprimate de politicieni si diplomati straini, precum si de presa internationala, nu pot schimba lucrurile. Românii nu trebuie sa spere ca Uniunea Europeana le va spala rufele, in ciuda declaratiilor de dezaprobare fata de masurile luate de guvernul Victor Ponta. Nu au intervenit nici in Ungaria lui Viktor Orban, nici in deciziile atat de controversate ale fostului premier italian Silvio Berlusconi. Amandurora li s-a reprosat, ca si lui Ponta, abuzarea prevederilor constitutionale. Cum se explica atunci fermitatea unor declaratii politice venite dinspre guvernul german: comentatorul sustine ca mai degraba conjunctural: in Traian Basescu, Germania pierde un vot influent in Consiliul European, intrucat Victor Ponta va da acest vot pozitiilor exprimate de flancul sudic al Europei – adica de tari prea putin dispuse la austeritate in vremuri de criza.
XS
SM
MD
LG