Linkuri accesibilitate

Energia verde şi interesele financiare din spatele lor


De ce creşte preţul la energie în Bulgaria?

Guvernul Borisov a blocat proiecte în sectorul energiei verde, acuzându-și predecesorii socialiști că prin Legea energiei regenerabile din 2008 au deschis domeniul energetic bulgar pentru capitaluri speculative și au făcut inevitabilă creșterea rapidă a prețului energiei electrice. Ultima a fost de 13 la sută.
De la Sofia, Petiu Petkov:



Primul ministru Boiko Borisov a anunțat că ultima majorare, cu 13%, a prețului kilowatorei se datorează investitorior în sisteme fotovoltaice și eoliene. În mai și iunie au fost emise 524 de licențe pentru instalații fotovoltaice cu o putere de 550 de megawați și 4 – pentru instalații eoliene – cu o putere de 50 de megawați. Puterea totală a fotovoltaicelor din Bulgaria se apropie acum de cea a două din reactoarele de 440 de megawați ale centralei atomoelectrice Kozludui, oprite la cererea Uniunii europene.

Borisov și-a acuzat predecesorul socialist Serghei Stanișev că prin adoptarea unei legi lobbiste a deschis energetica bulgară pentru profitorii și a obligat statul să plătească miliarde pentru energie verde. Stanișev a contraatacat prin argumentul că cei mai mari investitori sunt oameni de afaceri apropiați de actualii guvernanți.

Reprezentanţi ai Asociația Fotovoltaică au anunțat că numai 5 din cele 13% ale majorării se datorează energiei verde. Cel mai probabil 40 de milioane de euro pe an, vor merge către concernul rus „Atomstroiexport” sub forma compensațiilor, prilejuite de renunțarea la proiectul Belene.

Compania națională de electricitate se află practic în stare de faliment iar energia verde este folosită drept motiv pentru majorarea tarifelor.

O puternică explozie vineri la una din instalațiile fotovoltaice în regiunea Plevna arată însă ce interese se ascund în acest sector. Cu un aruncător de grenade a fost distrus modulul de comandă la numai o zi după ce instalația a fost conectată la sistemul energetic. Panourile solare montate de o companie din România ocupă 100 de hectare și aparțin unui fost ambasador. În zonă au instalații și mai mari un deputat din partidul de guvernământ și șeful Serviciului național de pompieri.
XS
SM
MD
LG