Linkuri accesibilitate

Primele evaluări arată că recolta de grîu va fi cu peste 30 la sută mai mică

În acest an, din cauza secetei, agricultorii vor recolta cu aproximativ o treime mai puţin grîu decît se aştepta. Iar dacă în următoarele zile nu vor cădea ploi, va fi în pericol şi recolta de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr, a declarat azi în şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale convocată de premier ministrul agriculturii Vasile Bumacov. După ce i-a ascultat pe mai mulţi miniştri, Vlad Filat a declarat că va cere ajutorul partenerilor de dezvoltare după ce va fi făcut un bilanţ al pierderilor. Mai multe detalii are Lucia Diaconu.

Temperaturile ridicate din această vară şi ploile puţine au dat peste cap socoteala fermierilor. Chiar dacă încă nu poate spune cu exactitate la cît s-ar putea ridica pierderile celor peste 1000 de gospodării ţărăneşti din sat, Gheorghe Malcoci din Horăşti, Ialoveni se arată convins că ar fi vorba de milioane de lei.

„Mai rău an mătincă n-a fost niciodată. Dacă era rău cu cerealele, era mai bun porumbul, floarea-soarelui. Dar anul acesta e foarte rău tot. Am început recoltarea la orz şi strîngem 700-800 de kg (la ha), la grîu şi mai puţin: 400-500 de kg. Unele cîmpuri în genere nu le strîngem. Floarea-soarelui, dacă n-o să mai ploaie, o să se usuce, n-o să mai avem. Şi nici porumb. Pierderile o să fie mari de tot, cifra-i de milioane. ”

Avertizările meteorologilor care spun că temperaturile mari se vor menţine pînă la mijlocul lui iulie, iar ploi vor fi puţine şi cel mai probabil cu grindină, l-a determinat pe premierul Filat să convoace azi Comisia pentru situaţii excepţionale. Primele evaluări pe care le-a prezentat ministrul Bumacov arată că recolta de grîu va fi cu peste 30 la sută mai mică decît s-a aşteptat, fiind puternic ameninţată şi recolta culturilor de toamnă cum este porumbul, sfecla de zahăr şi floarea-soarelui .

Bumacov a mai spus că situaţia agricultorilor moldoveni ar induce riscul ca să fie compromisă şi recolta din 2013: „Povara creditelor este foarte mare într-un an atît de dificil. Asigurarea campaniei de toamnă cu motorină, îngrăşăminte şi seminţe este extrem de actuală pentru producătorii agricoli pentru că ei îşi epuizează resursele în această perioadă dificilă şi atunci noi dacă nu luăm aceste măsuri ne vom trezi în 2013 cu roada compromisă la fel.”

Negocierea cu băncile, punerea în funcţiune a tuturor sistemelor de irigare chiar cu banii din rezerva de stat şi negocierea cu furnizorii de seminţe, îngrăşiminte şi produse petroliere sînt măsurile pe care le au în vedere autorităţile ca să prevină dificultăţile care ar pune în pericol recolta de la anul.

Premierul Vlad Filat a dat de înţeles că pentru asta va apela şi la ajutoarele străine.

Deşi în 2007 agricultorii au trecut printr-o secetă asemănătoare, numărul celor care îşi asigură terenurile, chiar dacă este în creştere, rămîne sub 10%, spun asigurătorii. Iată cum îşi motivează dezinteresul faţă de această practică Victor Căpăstru de la Bălăureşti, Nisporeni.

„La noi în ţară nu este aşa ceva sau trebuie să plăteşti 10 000 de lei ca să-ţi întoarcă o mie de lei înapoi. Iarăşi, trebuie să hrăneşti companiile de asigurări. Asta se exclude,” ne-a declarat bălăureşteanul care adaugă că nici sistemele de irigare subvenţionate de stat nu le pică bine la buzunar fermierilor.

„Ca să-ţi dea 30% trebuie să investeşti 100 000 ca să-ţi dea 30 înapoi. Întîi investeşti. Trebuie să ai bani să cumperi. Dacă ei credite te mănîncă banca şi trebuie gaj, trebuie altceva...” spune fermierul.
XS
SM
MD
LG