Linkuri accesibilitate

Puciul este o tradiţie acceptată în linişte, uneori cu frică, alteori pur şi simplu cu nepăsare (România LIberă)


LEGEA SE APLICA EGAL TUTUROR (Hotnews).

Mai multi comentatori de presa constata lipsa de reactie (sau reactia slaba) a societatii romanesti la modul in care Uniunea Social-Liberala intelege sa preia, pas cu pas, intreaga putere in Romania. Cea mai dura analiza apartine editorialistei ziarului „Romania liberă", Sabina Fati, care scrie: „Transformarea parlamentului într-o întreprindere care îşi foloseşte prerogativele doar pentru a aduna toată puterea în mâinile cuplului Antonescu&Ponta nu îngrijorează celelalte puteri ale statului, nu alarmează fragila societate civilă şi nu-i deranjează pe români. Puciul este o tradiţie acceptată în linişte, uneori cu frică, alteori pur şi simplu cu nepăsare”.

Editorialul din „Evenimentul zilei", semnat de Silviu Sergiu, vine aproape ca o confirmare: autorul intreaba deprimat cine se mai poate opune regimului autoritarist instalat zilele acestea de USL.

Si Mircea Vasilescu vede, in articolul sau din „Adevărul", lipsă de reactie. El crede ca românii s-ar putea trezi abia cand vor trebui sa stea din nou la coada pentru alimentele de baza, ca pe vremea lui Ceauşescu. Pana atunci, România risca sa devina un fel de Belarus, in care chipurile se respecta cutume democratice, dar in care uselistii vor fi schimbat de mult Constitutia, dand toata puterea parlamentului, dupa ce vor fi retras mare parte din prerogative presedintelui. Cel care spera sa-i ia locul lui Traian Băsescu, ca beneficiar al suspendarii acestuia, este liberalul Crin Antonescu, care de felul lui, se spune, nu are mare energie sa faca ceva si care oricum nu vorbeste nicio limba straina, mai scrie Mircea Vasilescu.
Vlad Mixich, de la Hotnews, se asteapta insa la o reactie din partea celor 10% care, in alegerile pentru primaria Bucurestiului, au votat un independent fara bani, pe ONG-istul Nicusor Dan. Motivul pentru care aceasta categorie de alegatori educati si cu spirit civic ar trebui sa se exprime suna astfel: „Nu lui Ponta, Antonescu sau Basescu trebuie noi sa le purtam de grija. Ci universitarilor care au avut curaj sa-i spuna in fata FURT lui Victor Ponta. Judecatorilor care au avut verticalitatea sa-i spuna HOŢ lui Adrian Nastase. Si, in general, tuturor institutiilor care au transformat in realitate visul că LEGEA SE APLICA EGAL TUTUROR”.

Da, motivatia cu care Uniunea Social-Liberala a propus suspendarea lui Băsescu nu sta in picioare, potrivit Constitutiei. I se reproseaza declaratii, luari de pozitie, nu fapte care incalca intr-adevar legea suprema, arata Cristian Tudor Popescu in publicatia electronica gandul.info. Gândul a realizat de altfel, sub semnatura lui Andrei Luca Popescu, o ampla analiza comparativa intre motivele invocate in 2007, cand actuala putere a mai incercat o data supendarea lui Traian Basescu, si cele de acum: sase din sapte sunt aproximativ identice. Cu deosebirea ca atunci se facea macar referire la niste articole din Constitutie. Cristian Tudor Popescu considera totusi ca e nevoie de votul poporului, de referendum, pentru că situatia de coabitare dintre actualul executiv si presedinte ar fi imposibila. Dupa cum se stie, in 2007 presedintele Basescu s-a intors la Palatul Cotroceni dupa ce referendumul a invalidat suspendarea sa.
XS
SM
MD
LG