Linkuri accesibilitate

Salarii pentru judecători


Dacă bunul-simţ şi corectitudinea nu se pot instaura fără salarii mari, ele nu vor exista nici după majorări substanţiale.

Toată lumea discută acum despre majorarea salariilor judecătorilor şi deja e limpede că salariile astea vor fi umflate în curîndă vreme, chiar dacă se aud multe voci sceptice.

Majorarea asta a salariilor e văzută ca un element important al reformei justiţiei, reformă necesară, fără doar şi poate, de vreme ce domeniul cu pricina a provocat multe decepţii şi dubii de-a lungul anilor. Cele mai răsunătoare eşecuri ţin, fireşte, de dosarele ajunse la CEDO. Se ştie că din cauza acestor dosare bugetul de stat a pierdut sume considerabile, sume alocate concetăţenilor noştri nedreptăţiţi de instanţele autohtone.

Mărturisesc din capul locului că privesc cu multă circumspecţie majorările astea. Şi asta pentru că nimic, dar absolut nimic nu vor schimba ele dacă nu vor fi însoţite de alte măsuri. O spune chiar preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase: „Aceste majorări salariale vor avea impact doar dacă vor fi coerelate cu alte acţiuni complexe, cum ar fi schimbarea atitudinii faţă de actul de justiţie din partea celorlalte puteri în stat, asigurarea integrităţii judecătorilor şi îmbunătăţirea calităţii înfăptuirii justiţiei”. Asta spune preşedintele Curţii Constituţionale.

Şi dacă e aşa, dacă numai cu majorări salariale nu se va face mare lucru, de ce ar trebui să începem anume cu ele? De ce să nu începem cu îmbunătăţirea facerii actului de justiţie? De ce să nu se facă mai întîi o evaluare a activităţii anterioare a judecătorilor, să se treacă în revistă meritele şi gafele lor? De ce trebuie să le mărim salariile, fără nici un discernămînt, judecătorilor ale căror decizii au fost rectificate de CEDO?

Nici un fel de majorare de salariu, oricît de mare ar fi ea, nu va îmbunătăţi actul justiţiei dacă nu sînt stopate decăderea morală, mişmaşul şi cumătrismul. Iar dacă bunul-simţ şi corectitudinea nu se pot instaura fără salarii mari, ele nu vor exista nici după majorări substanţiale. Dacă dintre toate elementele pe care trebuie să le comporte o reformă a justiţiei, vom pune în prim-plan retribuţia judecătorului, rezultatul mi se pare clar de pe acum. El va fi trist şi descurajant.
XS
SM
MD
LG