Linkuri accesibilitate

62 de ani de la cel mai mare val al deportărilor (Ziarul de Gardă)


Salarii de peste 20 mii de lei pentru judecători (union.md)


Vineri, 6 iulie, se împlinesc 62 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. A fost al doilea, după cel din 13 iunie, 1941, urmat de cel de-al treilea pe 1 aprilie 1951. Cu această ocazia „Ziarul de Gardă” a insistat să afle dacă R. Moldova are nevoie de o Zi a Memoriei? Răspunsul istoricului Sergiu Musteaţă este afirmativ, însă el crede că politicienii moldoveni nu au suficient curaj pentru a institui o asemenea zi. Valentina Sturza de la Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici susţine că personal a scris la Guvern şi a cerut acest lucru, dar fără răspuns. „Păcat /…/ Deportările au fost un adevărat iad, care poate fi asemănat doar cu holocaustul pentru evrei. Numai că evreii nu-şi uită morţii”, a opinat Valentina Sturza.

În „Ziarul de Gardă” Olga Bulat publică un articol despre soarta persoanelor cu dizabilităţi intelectuale în Republica Moldova. Ziarista a constatat că acestea nu sunt angajate în câmpul muncii şi nu sunt deloc pregătite pentru o viaţă independentă, iar atunci când rămân singure, au doar două soluţii pentru supravieţuire: să rămână în grija rudelor sau să fie plasate într-o pensiune de tip închis. Autoarea mai informează că o lege care va intra în curând în vigoare îi va obliga pe patronii cu peste 20 de angajaţi să ia la lucru persoane cu dizabilităţi, astfel încât numărul acestora să constituie 5% din numărul tuturor angajaţilor”.

Soarta persoanelor cu dizabilităţi, deja de auz, îi preocupă astăzi şi pe jurnaliştii de la „Adevărul”. Publicaţia observă că acesea nu se mai pot informa din programele TV din Moldova după ce de pe ecrane au dispărut translatorii de limbaj mimico-gestual. Ziariştii de la „Adevărul” au încerat să afle unde au dispărut prezentatorii care traduceau sincron ştirile în limbajul semnelor la postul public de televiziune şi informează că din motive financiare, aceştia au fost disponibilizaţi. Este o încălcare a drepturilor acestor cetăţeni, este verdictul avocatului parlamentar, Anatolie Munteanu, împărtăşit ziarului.

Jurnaliştii de la „Timpul” au încercat să afle de la mai mulţi parlamentari ce calităţi trebuie să posede directorul centrului anticorupţie, funcţie scoasă recent în concurs. Potrivit deputatului comunist Sergiu Sîrbu, va demonstra că merită această funcţie doar cel care „va trimite la puşcărie vreo câţiva demnitari”. „Candidatul nu trebuie să aibă un trecut politic, cel puţin în ultimii doi ani”, crede la rândul său liberalul Valeriu Munteanu.

Mai marii din justiţie ar putea avea salarii de peste 20 mii de lei. Mai multe portaluri, printre care union.md, informează că un proiect de lege în acest sens a fost propus spre dezbatere publică, la scurt timp după ce preşedintele Nicolae Timofti a declarat că magistraţii ar trebui să ridice lunar cel puţin o mie de euro. Actualmente preşedinţii celor trei instituţii au un salariu de 9 mii de lei, iar un judecător care activează într-o instanţă de drept comun ridică lunar sub 5 mii de lei, se mai arată în articol.
XS
SM
MD
LG