Linkuri accesibilitate

Noua preşedinţie a Uniunii Europene este deţinută de Cipru


ul2012
ul2012

Kristofias Demetris: "Este nevoie de solidaritate pentru o impartire echitabila a dificultatilor crizei.O

O dată cu schimbarea, de la 1 iulie, a presedintiei daneze cu cea cipriota, Uniunea Europeana isi schimba, pe ici, pe colo si prioritatile. Sub sloganul “Catre o Europa mai buna”, micuta insula divizata din Mediterana se pregateste pentru aceste 6 luni inca de acum 3 ani.

In doua cuvinte, prioritatea prioritatilor este pentru Cipru, o Europa mai sociala si mai solidara. A spus-o in fata plenului Parlamentului European, miercuri dimineaţă, Kristofias Demetris, presedintele republicii Cipru, si primul comunist care se afla in fruntea unei unei presedintii rotative europene.

“Cetatenii EU nu sunt responsabili de greselile care au dus la situatia in care se afla uniunea sconomica si monetara. Este nevoie de solidaritate pentru o impartire echitabila a dificultatilor crizei. Va chem sa cooperam pentru a pune pe picioare un program de ajutor alimentar ptr cei mai saraci cetateni,” a declarant la Strasbourg Kristofias Demetris.

Cat priveste temerile in legatura cu partea de nord a insulei aflata sub administratie turca: “Doresc sa va asigur ca in mod categoric nu vom permite ca fortele de ocupatie din partea de nord a insulei sa ne distraga de la activitatea noastra in cadrul presedintiei europene”, a precizat presedintele cipriot.

Trebuie spus insa ca negocierile asupra bugetului pentru 2014-2020 vor domina afacerile europene in urmatoarele 6 luni.

“Va fi important sa ne focusam pe acele propuneri legislative care vor intra in vigoare in 2012. Haideti sa ajungem la un compromis cu privire la Cadrul Financiar Multianual pana la finalul acestui an.

Comisia va prezenta in cateva zile impactul intrarii Croatiei in UE asupra acesui cadru si va face in functie de aceste date propuneri cu privire piata unica, “ a aratat presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barosso.

Intre prioritatile Ciprului mai figureaza dezvoltarea sustenabila, cresterea economica si buna guvernanta, si o apropiere a institutiilor europene de cetateni si de de vecinii UE.

Potrivit deputatului cipriot Ioannis Kasoulides, vice-presedinde al Grupului Popular European, presedintia cipriota ar trebui sa puna un accent special si pe Politica de vecinatate, mai ales pe dimensiunea sa sudica, sprijinind evolutiile democratice si stabilitatea din tarile "Primaverii arabe".
XS
SM
MD
LG