Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană caută să cîstige timp prin declaratii prudente în chestiunea situatiei din România


Purtătorul de cuvînt Mark Greya lăsat de înteles ca situatia din România începe să fie luată în serios.

Confruntată cu o ofensivă atît de rapidă si neasteptată, dusă din interior, împotriva institutiilor unui stat membru, Comisia Europeană cauta pentru moment sa cîstige timp prin declaratii prudente in chestiunea evolutiei situatiei din România. La Bruxelles oficialii din interfata comunicării Comisiei cu presa căutau astazi sa convingă că pentru moment asigurarile date de guvernul de la Bucuresti că independenta Curtii Constitutionale va fi respectata au fost receptionate si considerate ad litteram.

Mina Andreeva, purtatoarea de cuvint a comisarului Viviane Reding, vice-presedinta Comisiei europene responsabilă cu justitia, care ieri trimisese un mesaj Twitter in care isi exprima ingrijorarea fata de situatia din România, a spus că :

„In aceasta dimineata am văzut declaratiile [de la Bucuresti] potrivit carora nu se vor lua masuri in directia modificarii compozitiei Curtii Constitutionale a României. Desigur, independenta justitiei este un principiu fundamental care trebuie sa fie respectat si e o preconditie pentru obtinerea increderii cetatenilor, dar si a investitorilor.“

In culise însă, expertii juridici ai Comisiei lucrează la asta si e cert că evolutia situatiei din România riscă să intarzie si sa afecteze negativ raportul anual de monitorizare al Comisiei Europene privind starea justitiei in România. Raportul ar trebui sa fie facut public in cursul acestei luni, insă, asa cum a spus astăzi purtatorul de cuvînt al Comisiei UE Mark Grey, data publicarii concluziilor e pentru moment nesigură. Mark Grey a lăsat la rîndul lui de înteles ca situatia din România începe sa fie luata in serios:

„Comisia, in rapoarte succesive, a subliniat importanta independentei si a bunei functionari a justitiei. Situatia in România e diferita de cea a Bulgariei. In România problema e în primul rînd legată de introducerea reformelor si de combaterea coruptiei. Vrem sa vedem că deciziile justitiei sint respectate.“

Decriptate, asemenea declaratii prudente arata ca inaltii oficiali europeni incearcă sa castige timp, surprinsi inainte de vară de o situatie total neprevăzută. E pentru prima oară că una din tarile membre, pe deasupra supusa unui mecanism permanent de monitorizare a functionării interne a justitiei, se comportă în acest fel.

In vreme ce la Bruxelles interfaţa publica a Comisiei UE lua astăzi act de promisiunea guvernului că nu se va atenta la independenta Curtii Constitutionale, la Bucuresti Ponta, printr-o noua ordonanta de urgenta, modifica legea de functionare a Curtii Constitutionale, eliminand dreptul acesteia de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului si initia procesul de demitere a presedintelui Băsescu. Însă, desigur, chiar dacă raportul Comisiei despre justitia română va fi negativ, institutiile europene închid curînd pentru vacanta de vară si vor rămâne inchise toată luna august.
XS
SM
MD
LG