Linkuri accesibilitate

Guvernul priveşte cu o mai mare încredere spre perspectivele privatizărilor din acest an

Guvernul a aprobat o nouă listă cu încă 61 de întreprinderi pe care vrea să le privatizeze până la sfîrşitul anului. Şi speră în venituri de cel puţin 160 de milioane de lei. Mai multe de la Liliana Barbăroşie.

Prin decizia de astăzi, guvernul scoate pe piaţă companii precum „Tutun CTC”, cea mai mare fabrică de ţigări din ţară în care statul deţine 90 la sută din acţiuni, cunoscutul producător de covoare „Floare Carpet”, singurul operator aviatic cu capital de stat, „Air Moldova”, precum şi operatorul feroviar „Calea Ferată”. De asemenea, guvernul iniţiază privatizarea a celor mai importante două active de stat, operatorul naţional de telefonie fixă "Moldtelecom" şi Banca de Economii, dar care este puţin probabil să fie vândute deja în acest an. Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, spune că dacă statul va reuşi să atragă investitori pentru cel puţin câteva din aceste companii, veniturile din privatizări ar putea depăşi cu mult prognozele iniţiale:

„Noi avem un program minim - să îndeplinim sarcina bugetară. Asta ar însemna că avem deja aproape 100 mln. încasate, ne-au mai rămas 160 mln. Acesta e programul minimum. Dar dacă vom avea surprize plăcute de genul celei cu SA „Viorica Cosmetic”, vă asigur că avem şanse reale să depăşim acest plafon. Pentru că în listă avem societăţi foarte interesante - „Floare Carpet”, „Armo Beton” - întreprinderi care sunt încă vii, nu au degradat până la nivelul în care să nu le putem deja vinde, cum e, din păcate, „Giuvaier”.”

Solicitaţi de noi, şi unii analiști financiari au apreciat drept destul de „ofertante” companiile din nouă listă pasibilă privatizării. Natan Garştea, directorul agenţiei de rating şi estimare Estimator VM, recomandă totuşi autorităţilor să nu se grăbească să vândă, în condiţiile unei foarte probabile diminuări de preţuri sub influenţa instabilităţii economice:

„Dacă un activ este scos la licitaţie şi vândut din prima, înseamnă că el a fost subevaluat. Şi în general la privatizare statul are două opţiuni: să vândă repede la preţuri mici, sau să aleagă o procedură mai îndelungată care însă să asigure preţuri rezonabile. Dacă preţurile vor fi mai mici decât cele corecte, eu cred că activele se vor vinde destul de repede. Dar dacă vor fi preţuri reale, rezonabile, eu cred că şansele sunt foarte mici să se vândă în acest an companiile.”

Participarea statului în întreprinderile economice este la momentul actual mult prea mare, iar eficienţa întreprinderilor de stat- mult prea mică ca să stimuleze dorinţa autorităţilor să-și reducă cel puțin în jumătate această participare. Economiştii independenţi spun însă că vor fi necesari încă 30 de ani pentru asta, dacă se vor păstra ritmurile actuale. Privatizările de până acum au decurs într-un ritm extrem de lent, în 2011 executivul reuşind să încaseze din vânzare de active doar 85 de milioane faţă de 280 programate. Dar după vânzarea, luna trecută, cu 51 de milioane de lei, a renumitei însă ineficientei companii „Viorica Cosmetic”, guvernul priveşte cu o mai mare încredere spre perspectivele privatizărilor din acest an, mai ales că şi mijloacele ce ar putea fi obţinute ar cădea foarte bine pe fondalul unui nivel în cădere al acumulărilor la buget.
XS
SM
MD
LG