Linkuri accesibilitate

Parlamentul României pune în practică procesul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu


Romania, president Traian Basescu warning against the new Romanin gvt "attacking state institutions"

Tendinţa de dictatură parlamentara este tot mai evidentă în România.

Majoritatea de centru stînga aflată la putere a modificat in ultimele zile toate legile care ar fi putuu îngreuna demiterea sefului statului, iar vineri este programt votul in Parlament.

Suspendarea lui Traian Băsescu se poate face acum cu jumatate plus unu din voturile parlamentarilor, urmînd ca demiterea propriu-zisă să aiba loc prin referendum in urmatoarele saptamini.

Potrivit Constituției preşedintele României poate fi demis pentru grave incalcari ale legii fundamentale sau pentru tradare, numai ca in cererea oficiala facuta de liderii Uniunii Social-Liberale, care se afla la putere la Bucureşti nu pare nici una din aceste situatii.

Documentul contine totusi sapte motive pentru suspendarea lui Traian Basescu, dar acestea sint doar sapte fraze politice nedemonstrate. Prerogativele Curtii Constitutionale in aest sens au fost reduse astazi printr-o Ordonanta de Urgenta in asa fel incit judecatorii Curtii sa nu mai trebuiasca sa se pronunte asupra motivelor suspendarii lui Traian Basescu, asa cum au facut-o in 2007, cind au spus ca presedintele nu a incalcat legea fundamentala a tarii.

Restringerea atributiilor Curtii Constitutionale a fost deja reclamata de judecatorii acesteia la Comisia de la Veneţia si la celelalte institutii europene, mai cu seama ca ministrul roman al justitiei ar fi vrut sa fie revocati doi dintre cei noua judecatori, care potrivit Constitutiei sint, insa inamovibili.

Tendinta de dictatura parlamentara este tot mai evidenta in România unde majoritatea formata din socialisti si liberali a negociat deja cu formatiunea maghiara votul pentru suspendarea lui Traian Basescu. Spre deosebire de 2007 cind dupa suspendare, presedintele a reusit sa atraga de partea sa multi simpatizanti, de data aceasta sondajele arata ca doar 15 la suta dintre romani au ramas alaturi de seful statului, iar referendumul s-ar putea sa fie un esec pentru Traian Basescu.

Pe de alta parte seful statului român le-a oferit de mai multe ori adversarilor sai demisia pe masa cu o singura conditie: modificarea Constitutiei României, care din cauza ambiguitatii poate conduce la crize politice severe, asa cum este cea pe care tocmai o traverseaza tara si care a pornit de la o simpla neintelegere: cine ar trebui sa reprezinte România la reuniunea sefilor de state din Uniunea Europeana, presedintele sau premierul.

Conform documentului depus la Parlament de reprezentantii puterii Traian Basescu trebuie demis fiindca (1) ar fi uzurpat rolul prim-ministrului si s-ar fi substituit in atributiile constitutionale ale guvernului, (2) ar fi incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie, (3) ar fi incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei, (4) ar fi initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala, (5) ar fi instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante, (6) ar fi incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate si (7) ar fi incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

De la suspendarea presedintelui Traian Basescu pina la referendumul de demitere si eventual pina la alegerea unui nou sef al statului, interimatul va fi asigurat de liderul liberalilir Crin Antonescu, ales ieri la limita legii preşedinte al Senatului Romaniei.
XS
SM
MD
LG