Linkuri accesibilitate

Ziua independenţei Statelor Unite la Chişinău


Pregătiri către vizita vicepreşedintelui Statelor Unite la Chişinău Joseph Biden, 10 martie 2011.
Pregătiri către vizita vicepreşedintelui Statelor Unite la Chişinău Joseph Biden, 10 martie 2011.

Ambasadorul William H. Moser: Este ziua care ne adună pe toți împreună și ne amintește cine suntem.

Statele Unite sărbătoresc astăzi 236 de ani de la proclamarea independenţei. La 4 iulie 1776 a fost adoptată Declaraţia de Independenţă a statului american. Cum a fost marcată această zi la Chişinău ne spune Diana Răileanu:

Tradiţional, la 4 iulie, Ambasada Statelor Unite organizează o petrecere la iarbă verde, la care sunt invitaţi cetăţenii americani, angajaţi sau voluntari, care locuiesc în Republica Moldova. Din meniul petrecerii nu lipsesc hamburgherii şi plăcinte cu mere, bucate tradiţionale în Statele Unite.

Într-o declaraţie video a Amabsadei SUA la Chişinău, ambasadorul William H. Moser a explicat importanţa acestei zile pentru americani, dar şi pentru cetăţenii altor ţări:

„Ziua Independenței SUA, 4 iulie, este modul în care noi sărbătorim formarea națiunii noastre și pentru americani este ziua care ne adună pe toți împreună și ne amintește cine suntem. Este ziua creării națiunii noastre și debutul unei largi tradiții democratice. Nu aștept ca oamenii din afara Statelor Unite să marcheze această sărbătoare. Voi menționa totuși că formare națiunii americane a fost importantă pentru întreaga lume. Noi sperăm că țara noastră poate servi drept model a acelor valori pentru întreaga lume.”



De-a lungul anilor Statele Unite s-au implicat activ în dezvoltarea Republicii Moldova. Iată doar cîteva programe susţinute de guvernul american: „De la fermier la fermier”, prin care producătorii moldoveni îşi dezvoltă afacerile fiind sfătuiţi de experţi americani, programul „Corpul Păcii”, unde voluntari, cetăţeni americani, aleg să petreacă doi ani din viaţa lor în unul din satele din Republica Moldova, sau programul „Compact” ce include proiecte investiţionale axate pe infrastructura de irigare, agricultura de valoare înaltă şi reabilitarea drumurilor.

Fiind originar din statul Carolina de Nord, ambasadorul William H. Moser, a vorbit despre relaţiile Republicii Moldova cu acest stat american:

„Carolina de Nord împreună cu Republica Moldova au semnat un acord de parteneriat în 1995. În mare parte, acest parteneriat a fost o cooperare între Garda Națională a Carolinei de Nord și Forțele Armate ale Moldovei. Totuși, de îndată ce am observat ca această relație a devenit una de succes, parteneriatul dat s-a transformat mai mult într-un raport civic dintre două entități guvernamentale. Locuitorii Carolinei de Nord au donat echipament, calculatoare și consumabile medicale pentru Moldova în valoare de peste 600 000 de dolari SUA și mai mult de 20 000 de copii din Moldova au beneficiat de tratament acordat de medici din Carolina de Nord.”

Asistenţa financiară oferită Republicii Moldova de guvernul Statelor Unite se ridică la mai multe sute de milioane de dolari. De exemplu, doar asistenţa nerambursabilă din cadrul programului „Millennium Challenge Corporation” depăşeşte 260 de milioane, destinate reabilitării drumurilor şi sistemelor de irigaţie.

Am insistat să aflu de la mai mulţi trecători cum văd ei relaţia Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii:

„Insuficientă.”

De ce?

„S-ar putea mai bine. Moldova este în vizorul politicii externe a Statelor Unite ale Americii.”

Dar are de câştigat că este în vizorul SUA?

„Sigur. Nu trebuie să balansăm. Trebuie să ne folosim de roadele acestei politici.”

În opinia Dvs. ce ar putea moldovenii să înveţe de la americani?

„Să fie patrioţi până în măduva oaselor. Americanii au simţământul de jertfă faţă de poporul său şi necătând la toate cataclismele naturale, ei renasc ca pasărea Pheonix.”

„Îmi pare că Republica Moldova a stabilit o relaţie prietenoasă cu Statele Unite. Mulţi moldoveni locuiesc în SUA. Rudele mele trăiesc în California. Din câte mi-au spus ei nivelul de trai în America este mai înalt. Am impresia că atitudinea americanilor faţă de moldoveni este una foarte bună.”

Ce ar putea moldovenii să înveţe de la americani?

„Democraţie, libera circulaţie, relaţiile între oameni necătând că mulţi sunt diferiţi la culoarea pielii, sunt mai indulgenţi, mi buni la inimă, mai crezători în Dumnezeu. Probabil că asta ne-ar trebui şi nouă.”

Dar politicienii moldoveni au ce învăţa de la cei americani?

„Foarte mult. Începând de la felul de adresare faţă de oameni, felul de a gândi, de a scoate hotărâri şi de a se uita la oameni.”

Anul acesta, Republica Moldova şi Statele Unite au marcat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG