Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: Avem un potenţial enorm în relaţia cu Rusia în domeniul energetic


Interviu cu ministrul economiei în preajma unor noi negocieri la Moscova.


Europa Liberă: S-a anunţat că premierul Vlad Filat ar putea să efectueze o vizită în Federaţia Rusă şi, în cadrul unei discuţii telefonice cu omologul său rus Dmitri Medvedev, au convenit să înceapă negocierile pe marginea acordului bilateral interguvernamental privind colaborarea în domeniul energetic. Dvs. veţi fi responsabil de acest segment. Cum vedeţi această colaborare?

Valeriu Lazăr: „Ca partener comercial, Federaţia Rusă este detaşat pe locul întîi. Datele statistice pentru primele patru luni ale anului curent poziţionează Federaţia Rusă cu o cotă de 29 % în exporturile noastre. Şi cu o creştere de 20 şi ceva la sută a exporturilor. De aceea, noi avem această abordare destul de echilibrată. Sîntem foarte atenţi să avem şi un dialog politic, dar şi nişte relaţii la nivel aplicativ foarte bune cu toţi partenerii noştri comerciali, Federaţia Rusă fiind în această categorie. Într-adevăr, s-a pus punct unei perioade de pregătire pentru lansarea acestor negocieri. Colegul, domnul ministru Alexandru Novac a fost nominalizat cu această misiune. Eu am reuşit cu dumnealui să fac cunoştinţă şi să discutăm despre aceste negocieri, fiind la Sankt-Petersburg. De fapt, urma să existe acest final politic”.

Europa Liberă: Ce veţi negocia concret în domeniul energetic?

Valeriu Lazăr: „Noi vom negocia colaborarea dintre ţările noastre în domeniul energetic…”

Europa Liberă: Tranzitul de gaze naturale… Ce veţi negocia?

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr: „Acest acord urmează să depăşească doar ceea cu ce asociem noi acum, de regulă, relaţiile noastre. Uite, există o datorie, există o problemă. Există foarte multe oportunităţi de colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul energetic, în domeniul livrării şi tranzitării de gaze naturale. Fără îndoială, acesta va fi un subiect de discuţie. Există deja anumite iniţiative, nişte practici bune, dar şi un potenţial enorm de valorificat în domeniul energiei electrice”.

Europa Liberă: Aţi clarificat cu aspectele ce ţineau de implementarea pachetului energetic trei?

Valeriu Lazăr: „Următorul subiect care urmează a fi discutat e să clarificăm şi să scoatem toate temerile colegilor ruşi vizavi de riscurile care ar exista pentru investiţiile lor în contextul implementării acestui pachet. Săptămîna trecută, împreună cu premierul, am fost la Bruxelles, am avut o discuţie cu comisarul european Ottinger. Le-am explicat din prima sursă ce se întîmplă în Republica Moldova şi, fără a intra prea mult în detalii, vreau să vă spun că noi acum avem spaţiul de manevră necesar pentru a găsi o soluţie bună. ”

Europa Liberă: Ce soluţie?

Valeriu Lazăr: „Soluţia care ar însemna o agendă de implementare a pachetului trei, de la care noi nu vom face abateri, dar care în egală măsură va asigura confortul necesar Gazprom-ului în calitate de investitor în Republica Moldova. E posibil să găsim această formulă”.

Europa Liberă: Dar ce garanţii vă cer partenerii ruşi?

Valeriu Lazăr: „Noi considerăm că există suficiente instrumente juridice pentru protecţia acestor investiţii. Dacă voi vedeţi anumite riscuri, veniţi voi cu anumite idei. Şi de fapt noi aşteptăm poziţia lor. De aceea, cînd o să intrăm nemijlocit în negocieri , vom vedea într-adevăr cu ce vin colegii din Federaţia Rusă, dar noi încercăm să schimbăm paradigma, să scoatem în evidenţă că avem interese comune, noi ţintim împreună inclusiv şi piaţa regională, balcanică, piaţa paneuropeană energetică. Şi Republica
Există zone divergente dintre Bruxelles şi Moscova, dar noi trebuie să pornim de la interesele comune şi ele există. Şi pe această bază să construim o strategie de lungă durată de cooperare şi de parteneriat în domeniul energetic...


Moldova este gata să găsească această zonă de interese comune, ele există. Eu îmi doresc ca să vină sursele energetic din Est, să generăm energia electrică, să asigurăm tranzitul gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova ca să funcţioneze economia. Credeţi-mă că există zone de interes atît din partea Bruxelles-ului, cît şi din partea Moscovei. A mai rămas să înţeleagă şi Republica Moldova că este o oportunitate pentru noi. Noi nu trebuie să vedem aici divergenţe. Există zone divergente dintre Bruxelles şi Moscova, dar noi trebuie să pornim de la interesele comune şi ele există. Şi pe această bază să construim o strategie de lungă durată de cooperare şi de parteneriat în domeniul energetic”.

Europa Liberă: V-aţi clarificat cu datoriile existente la gazul natural livrat Republicii Moldova?

Valeriu Lazăr: „Pe intern ne-am clarificat. A rămas să mai convingem şi partenerii din Federaţia Rusă, să găsim o formulă de livrare a gazelor naturale care ar exclude pe viitor acumularea acestor datorii. Şi noi avem idei cum ar trebui să funcţioneze acest mechanism, dar este parte din mandatul de negocieri, el nu este public. Respectiv, avem anumite idei pe care le vom propune partenerilor ruşi şi anume cum vedem noi soluţionarea datoriei istorice deja acumulate. E subiect de negocieri. Aici cred că nu va fi uşor, dar mandatul include şi soluţii practice pe care trebuie să le propunem şi să le negociem”.

Europa Liberă: Este adevărat că pînă la urmă Chişinăul ar putea să-şi asume datoriile Transnistriei pentru consumul de gaze?

Valeriu Lazăr: „Nu este adevărat, fiindcă nu este corect. Şi ce înseamnă Chişinăul? Fiindcă statul nu are datorii la gazele naturale. Anul curent noi finalizăm deservirea unor obligaţiuni care le-a avut statul şi le-a preluat. Pe moment, statul RM nu are datorii. Datorii faţă de Gazprom are operatorul economic Moldova-Gaz şi către Moldova-Gaz are
Statul Republica Moldova nu are datorii. Datorii faţă de Gazprom are operatorul economic Moldova-Gaz, şi către Moldova-Gaz are datorii un debitor al său care se numeşte Tiraspoltransgaz...


datorii un debitor al său care se numeşte Tiraspoltransgaz. Asta nu înseamnă că noi ne declinăm orice responsabilitate. Noi vom ajuta acest operator, dar nu-l vom substitui. De aceea, contabil această datorie figurează la balanţa Moldova-Gaz şi noi vrem să soluţionăm problema, s-o scoatem de pe balanţa Moldova-Gaz. Însă statul Republica Moldova nu are datorii”.

Europa Liberă: Dle Lazăr, pînă la finele acestui an vom importa gazele ruseşti în baza contractului existent?

Valeriu Lazăr: „Anume aşa este. Contractul semnat anterior a fost prelungit pentru încă jumătate de an tocmai ca să avem timp suficient să negociem acel acord care la rîndul său va fi o premisă pentru negocierea unui nou contract pe viitor”.

Europa Liberă: Dar în premieră sînt nouă luni de negocieri…

Valeriu Lazăr: „Noi nu prea am avut negocieri în această perioadă fiindcă în Federaţia Rusă au fost alegeri, constituirea Cabinetului de miniştri, şi noi putem să spunem că real vom începe negocierile abia acum”.

Europa Liberă: Mai credeţi că preţul poate fi micşorat pentru o mie metri cubi de gaze importate?

Valeriu Lazăr: „Sarcina noastră minimă este să asigurăm că tariful nu va mai creşte, iar sarcina noastră maximală este să asigurăm o reducere a tarifului. Eu rămîn optimist, pentru asta mergem să negociem”.
XS
SM
MD
LG