Linkuri accesibilitate

Pakistanul şi-a redeschis frontiera pentru transporturile americane şi NATO


Un terminal petrolier pentru forţele NATO la Karachi.

Statele Unite au cerut scuze pentru atacurile de anul trecut care au făcut victime în Pakistan.

Pakistanul a acceptat sa deschida frontiera pentru transporturi americane si NATO catre Afganistan. Ce i-a determinat pe pakistanezi sa o faca? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:

Secretarul de Stat American, Hillary Clinton a cerut scuze pentru atacuri de anul trecut, care au facut victime in Pakistan. In aceste conditii, Islamabadul a decis redeschiderea trecerilor de frontiera. Aceasta criza in relatiile bilaterale a durat circa sapte luni, iar rezolvarea ei creaza sperante ca cele doua tari vor conlucra mai bine, de-acum incolo, pentru combaterea terorismului.

Incidentul care a facut obiectul scuzelor formulate de Clinton s-a produs in noiembrie anul trecut, cind 24 de militari pakistanezi si-au pierdut viata. Casa Alba refuzase pina acum sa ceara scuze, dar a facut-o acum. Formularea a fost una diplomatica, dupa negocieri intre cele doua parti, secretarul de stat lasind sa se inteleaga ca vina e impartita. „Ne pare rau pentru pierderile suferite de fortele armate pakistaneze”, a spus Hillary Clinton, continuind: „Sintem hotariti sa conlucram cu Pakistanul si Afganistanul pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete”.

In ciuda faptului ca formularea exprima regret reciproc, la Islamabad ea a fost prezentata ca scuze din partea americana, o versiune pe care Casa Alba nu a dorit sa o conteste.

O oficialitate de la Washington si-a exprimat speranta ca aceasta deschidere va deschide perspectivele unei mai bune cooperari in lupta impotriva terorismului si in Afganistan. Dar dezacorduri mai exista inca … Chestiunile controversare sint politica Islamabadului fata de organizatii teroriste interne, in Pakistan, atacuri de o parte si de cealalta a frontierei cu Afganistanul, operatiunile americane cu avioane fara pilot in Pakistan si reconcilierea cu talibanii din Afganistan.

Dar deocamdata cele doua tari sint multumite ca cel mai acut simptom al divergentelor a fost inlaturat si frontiera a fost redeschisa.

In ultimele luni, Statele Unite au folosit un traseu alternativ, prin Asia Centrala, care costa peste 100 de milioane de dolari, in plus, in fiecare luna.
XS
SM
MD
LG