Linkuri accesibilitate

România în pragul unei lovituri de stat (Andreea Pora / 22)


Guvernul Ponta un pericol pentru democraţia din România (Grigore Cartianu / Adevărul)

Lovitura de stat este formula care apare cel mai des in titlurile si declaratiile politice ale zilei, dupa ce actuala putere, reprezentata de Uniunea Social-Liberala, a luat in doar cateva ore masuri fara precedent: a revocat Avocatul Poporului, presedintele Camerei Deputatilor, pe cel al Senatului. Presa are de asemenea informatii ca ar exista o ordonanta de urgenta prin care sa fie schimbata componenta Curtii constitutionale. Decizia insasi a convocarii unei sesiuni parlamentare extraordinare (caci cea ordinara s-a incheiat saptamana trecuta) a fost adoptata de dimineata in afara procedurilor regulamentare, dar deja publicata dupa pranz in Monitorul oficial – structura trecuta recent in subordinea guvernului. Atat politicienii opozitiei, cat si analistii de presa – iar spre sfarsitul zilei, si reprezentanti de seama ai corpului diplomatic – au vorbit despre abuzarea procedurilor legale de catre USL, care ar avea un singur scop: suspendarea presedintelui Traian Basescu. Daca se poate chiar azi!

Dan Tapalaga reaminteste pe site-ul Hotnews ca Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidul Conservator si patron al retelei de televiziunea Intact (Antenele) a promis că Basescu va fi suspendat in 60 de zile de la preluarea puterii. Ne aflam in interiorul acestui interval.

In revista 22, Andreea Pora foloseste sintagma lovitura de stat sudamericana, in conditii de mexicanizare a Romaniei. “Incepe revolutia borfasilor, a micilor gainari care fura munca altora, a discipolului care si-a depasit maestrul in abuz si aroganta, a celor solidari cu infractori aflati in puscarie, a slugilor unor turnatori dovediti, a parlamentarilor care cer eliberarea detinutilor din puscarie” mai scrie Pora. Articolul ei reclama o reactie din partea ambasadelor straine. Ea a venit prin declaratia reprezentantului diplomatiei americane la Bucuresti. Ambasadorul Mark Gitenstein s-a aratat extrem de preocupat si a avertizat ca aceasta poate deveni o zi neagra in istoria Romaniei. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor statului, in special a instantelor judecatoresti, nu vor fi motiv de ingrijorare numai pentru guvernul american ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare, a adaugat diplomatul american.

“Guvernul Ponta a devenit un pericol la adresa democratiei din Romania”, scrie Grigore Cartianu in Adevarul, in timp ce Adrian Patrusca semneaza in Evenimentul zilei un tablou extrem de sumbru, peste care se lateste had zambetul de castigator al lui Ion Iliescu. Autorul crede ca Ponta, Antonescu si Voiculescu mai asteapta inca un lucru: ca ”masele sa faca treburile murdare” (am citat). Altminteri, peste Romania “pluteşte deja un miros dulceag de cadavru”. “Turtită de caniculă şi lovitura de stat, România, a luat forma unei colive” (am citat).

Din fericire, nu este singura nota in care se exprima starea de spriit din aceasta zi: fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, care conduce o miscare de centru dreapta, isi pune sperantele in manifestatia pasnica programata pentru joi. Pe site-ul Contributors, Paul Aligica precizeaza, dimpotriva, aproape tehnic: “Suntem in fata unei tentative de lovitura de stat. Depinde de noi toti daca ea va fi una reusita sau una ratata”. Aligica indeamna fortele democratice sa intre degraba in coeziune, lasand gherilele vechi sau noi deoparte.
XS
SM
MD
LG