Linkuri accesibilitate

Lucrători apatici


De cîtă vreme e nevoie ca să repari un apeduct de 200-300 de metri?

Acum o lună şi ceva, o bucată din strada Columna din capitală a fost închisă, circulaţia maşinilor a fost suspendată acolo din cauză că trebuia reparat apeductul de sub asfalt. Îmi amintesc că edilii anunţaseră un deadline pentru reparaţia cu pricina, care probabil încă mai e în vigoare, dar cîteva observaţii le-aş face de pe acum.

Strada Columna e una din arterele principale din Chişinău şi e foarte solicitată de torentul de maşini. Să blochezi o asemenea stradă înseamnă să provoci un mare disconfort şoferilor şi să complici şi mai mult traficul într-un oraş care ştie bine deja ce sînt ambuteiajele. Aşa stînd lucrurile, o miză a edililor ar trebui să fie rapiditatea lucrărilor. Nu e cazul să tărăgănezi cu această reparaţie. În mod normal, înainte de a bloca strada, tu trebuie deja să ai un plan bine pus la punct şi să ai pregătit totul de ce e nevoie. Lucrările trebuie făcute în ritm alert, dar fără să aibă de suferit calitatea. Şi ăsta nu e un fapt irealizabil, dacă ne uităm bine cum se munceşte în Europa.

Ei bine, sînt subiectiv, fireşte, dar impresia mea e că pe strada Columna nu se munceşte în ritm susţinut, în măsura posibilităţilor. Mi se pare că lucrătorii de acolo, pe care i-am văzut de cîteva ori, sînt cam apatici, iar reparaţia se cam întinde. În fond, de cîtă vreme e nevoie ca să repari un apeduct de 200-300 de metri? Nu ştiu, dar cred că acolo ar trebui să se muncească zi şi noapte în sudoarea frunţii. Ceea ce nu se face, din punctul meu de vedere. Pentru că noi avem mereu timp berechet. Iar intuiţia îmi şopteşte că lucrările ar fi fost şi mai lente, şi mai lipsite de elan, dacă strada aceea era la o periferie a oraşului.
XS
SM
MD
LG