Linkuri accesibilitate

Beri speciale, sau băuturi pe bază de bere?


V. Bumacov: e o tradiţie şmecheră de a introduce băuturi care nu pot fi catalogate ca bere.

Izvor la halbă, cum i se mai spune uneori berii, sau alcool colorat şi cu spumă din arome artificiale? Autorităţile intenţionează reglementări drastice privind berea, de la producere la consum. Asta pentru a descuraja consumul de bere proastă, pentru a încuraja producătorul autohton de bere, dar şi substituirea băuturilor alcoolice cu vin. Vom discuta în această dimineaţă cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov. Un interviu realizat de Liliana Barbăroşie.

Europa Liberă: În ultima vreme, cum spunea un connaisseur, nu mai conta cât de plină cu de toate era viaţa moldovenilor, tot mai rămânea, mereu, loc pentru o bere bună sau … se pare, totuşi că mai proastă …A venit însă ora schimbărilor şi în această privinţă, mai ales cred sub presiunea statisticilor consumului… Consumăm ca ţară de nu ştiu câte ori mai mult bere decât vin, nu-i aşa domnule ministru?

Vasile Bumacov:
Este adevărat şi este un mare paradox. Noi, fiind ţară viti-vinicolă, cu produsul cu care ne mândrim în toată lumea şi cu care suntem cunoscuţi în toată lumea, şi cu un produs considerat mai puţin dăunător atunci când este consumat. Noi trebuie să recunoaştem că prin prohibiţie încă nimeni nu a reuşit să lupte cu băutura. De aceea este mai important sau mai eficient să trecem la consumul produselor de calitate. Şi iată, tot aşa în discuţiile noastre, ne-am trezit că consumul de bere, dar nu de bere produsă autohtonă, dar din bere din import depăşeşte esenţial, esenţial consumul de vinuri. Atunci când noi avem vinuri de o calitate extraordinară, avem vinuri naturale. S-a schimbat foarte mult industria viti-vinicolă, unde sunt necesare mari investiţii. Şi iată în loc ca noi să susţinem această ramură, să susţinem acest produs, noi practic expediem peste hotare miliarde de lei pentru produse alimentare, pentru băuturi… Eu am văzut ieri la un buletin de ştiri că cineva spunea că în Moldova nu se poate produce orz şi hamei. Eu vreau să vă spun că dacă orz se poate produce în Cehia, se poate în Ucraina, se poate în Turcia, eu vă asigur că se poate şi în Republica Moldova. Nici vorbă nu poate să fie. Sau hamei. Se poate produce la Viniţa, este posibil la Cernăuţi… iată la Briceni şi Ocniţa nu este posibil… Nu este adevărat. Eu am avut o discuţie foarte bună cu producătorul autohton de bere care a acceptat ca să producă aici şi orz, şi hamei şi dacă noi consumăm în sfârşit un produs de acest tip, să fie consumat măcar din republica Moldova.

Europa Liberă: A propos, importul berii sau a surogatelor de bere costă Republica Moldova circa 630 milioane de lei, adică această sumă uriaşă pleacă spre producătorii din exterior, nu spre cel autohton… Măcar sunt nişte produse care fac banii?

Vasile Bumacov:
La sigur nu merită. La sigur nu merită. Iar cei care spun că nu este posibil de produs orz şi hamei în Republica Moldova parcă ne spun că suntem sortiţi să bem surogat. Deci, în prezent cadrul legislativ naţional nu reglementează producerea şi circulaţia berii în ţară, cu părere de rău. Şi iată acum, când se importă aşa-numitele „beri speciale”, sau băuturi pe bază de bere, care nu au existat şi nu există în legislaţia astfel de noţiuni, la procesul de certificare, de vămuire, de control este practic imposibil să se stopeze importul de aceste produse, foarte nocive printre altele.

Europa Liberă: Dle ministru, da cât orz, hamei, adică produse naturale sunt în această bere, cu diferenţele de rigoare?

Vasile Bumacov:
În aceste beri speciale şi băuturi pe bază de bere eu vă asigur că nu există nici un gram. Dar noi, în Republica Moldova, nu avem astăzi nici un hectar de orz, nici un hectar de hamei. Avem în schimb 148 de mii de hectare de viţă-de-vie, avem sute de mii de locuri de muncă, fabrici, şi iată noi subvenţionăm producătorii străini de surogat.

Europa Liberă: Întotdeauna m-am întrebat, încă din perioada sovietică, ce este bere „specială” de fapt, specială pentru ce? E o tradiţie să fie numită în felul acesta sau care este totuşi explicaţia?

Vasile Bumacov:
E o tradiţie şmecheră de a introduce fel de fel de băuturi care nu pot fi catalogate ca bere, pentru că nu conţin hamei, nu conţin malţ necesar. Şi atunci se spune că este o bere specială, sau o băutură pe bază de bere, un amestec de cine ştie ce acolo.

Europa Liberă: Sunteţi primul ministru al Agriculturii care spune aceste lucruri şi care – trebuie să credem – întreprinde ceva pentru a nu bea tabla lui Mendeleev dizolvată în alcool …De ce nu au intervenit precedenţii şefi de minister?

Vasile Bumacov:
Noi ne-am lovit de o mare problemă când am început a promova reformele în domeniul viti-vinicol, care este tradiţional, strategic pentru republica Moldova. Republica Moldova este cunoscută prin vinuri şi orişice străin din orişice ţară este uimit de calitatea vinurilor noastre. Dar când am început să promovez schimbările în acest domeniu, care a fost atât de tare afectat în 2006, pentru că dacă până în 2006 noi începeam să facem reforma, nu era acel colaps pe care l-am avut din cauza interdicţiei de export în Federaţia Rusă, noi atunci, nefiind pregătiţi şi tărăgănând această reformă, am fost loviţi dur, am observat că toată lumea îşi face griji de bere. Şi pe nimeni în ţara aceasta nu-l interesează sectorul vini-viticol... Fiindcă noi spunem: când vom avea produse de calitate? când vom avea o economie dezvoltată? Dar pe de altă parte, majoritatea în această ţară îşi bat capul de economiile altor ţări. Sau de cei care import. Şi iată atunci am început să examinez ce se întâmplă, de ce berea nu este în lege, de ce a fost scoasă din lege şi nici de cum nu este reglementată în această ţară. Şi ceea ce am văzut m-a uimit foarte mult. Dar nu este ministrul cel care poate rezolva aceste probleme. Cel mai important în rezolvarea acestei probleme este consumatorul, care trebuie să fie conştient: ce face? cum face? Şi dacă nu va susţine producătorul autohton, atunci nu va avea niciodată producţie de calitate autohtonă şi cu preţ bun.

Europa Liberă: Dar m-a surprins explicaţia, inclusiv a Dvs., în privinţa a tot felul de surogate de bere: n-a fost lege, nu s-a putut face nimic… Chiar dacă pentru acele licori poate partea leului din cele peste cele 600 de milioane de lei cât s-a dus în schimb în ţări străine…

Vasile Bumacov:
Mie îmi pare foarte rău că ieri nu am adus mostre de băuturi care se importă. Dar cu altă ocazie vă asigur că le voi prezenta. Numai la înfăţişare când priveşti aceste mostre de băutură pe bază de bere te ia spaima ce se consumă. Dar noi am încercat mai de mult timp cumva să reglementăm acest lucru şi pur şi simplu acum a răbufnit, pentru că nu este posibil nimic de făcut. Noi vom promova reforma în domeniul vini-viticol, proiectul modificării legilor este în parlament şi sper ca noi să promovăm această ramură mai serios, ca să minimalizăm consumul de acele băuturi nocive.

Europa Liberă: Aţi spus, dle ministru, că acţiunile întreprinse nu înseamnă marginalizarea producătorilor de bere autohtoni. Cei care vor cultiva orz, hamei se vor bucura, după cum aţi dat asigurări chiar Dvs., de toată susţinerea ministerului … Cum îi veţi susţine pe cei care vor vrea să facă o bere calitativă, din produse naturale, aşa cum scrie la carte?

Vasile Bumacov:
Eu nu am spus că toată berea este de calitate proastă, dar foarte mult, ca ministru al agriculturii, mă deranjează faptul că noi nu cultivăm nimic pentru a produce berea. Şi am avut o discuţie cu cel mai mare producător de bere din Republica Moldova şi am spus: Ministerul Agriculturii este gata să ofere terenuri agricole, unde să fie testate şi produse soiuri de orz pentru malţ pentru producerea berii. Tot suportul care va fi necesar pentru a dezvolta producerea orzului de calitate îl vor primi: şi subvenţionare, şi logistic tot de ce va fi nevoie, numai să producem aici local…
Europa Liberă: Cum s-ar putea încuraja consumul de vin în defavoarea berii sau votcii de vreme ce există deseori chiar chiţibuşuri greu de depăşit: de exemplu, poţi cere chiar şi un degetar de bere, dacă doreşti, în schimb, la vin, trebuie să cumperi toată sticla, chiar dacă vrei doar juma de pahar…

Vasile Bumacov: Eu am să vă spun mai mult. Priviţi la ce se face reclamă şi n-o să vedeţi reclamă la vin într-o ţară viti-vinicolă. O să vedeţi la orice, numai nu la vin. Noi vorbim de bere că se consumă. Dar nu numai de bere este vorba. Noi consumăm în cantităţi uriaşe băuturi tari. Este o altă problemă. O să vedeţi că şi la băuturi tari, şi la bere, avem destul de multe spoturi publicitare. La vin nu o să vedeţi.

Europa Liberă:
Şi atunci înţeleg că noile reglementări vor schimba lucrurile şi din acest punct de vedere, al publicităţii?

Vasile Bumacov:
Noi suntem acum în procesul de creare al Oficiului Naţional al Viei ai Vinului, care va fi practic un parteneriat public-privat, unde statul transmite vinificatorilor mai multe prerogative şi mai vine cu suport sub formă de subvenţii în bani. Ca să se poată promova şi pe interior, şi pe exterior. Ţările lumii noi, care uneori au depăşit şi ţările tradiţionale în promovarea vinurilor, vorbesc despre Australia, Cile, Argentina, Africa de Sud, au avut şi structuri care au promovat foarte serios acest produs. Şi au rezultate. Noi nici măcar nu am avut până acum o structură care să se ocupe de acest lucru. Vom crea acest oficiu şi îi vom susţine financiar, vor acumula şi ei bani…Pentru că, uitaţi-vă, sectorul viti-vinicol a fost eliberat de către guvern de multe plăţi: a fost scos acciza, nu se mai plăteşte licenţierea, nu se mai plăteşte în fondul viţei-de-vie. Iată peste 70 de mln. de lei au fost scoase din plăţile acestor producători de vin. Dar acum vom avea o structură în care vor contribui 50 la 50, cât vor colecta vinificatorii, atât va plăti şi statul, pentru a promova acest produs.

Europa Liberă: Năravul mai puţin bun nu-l scoţi doar cu reglementări… Cum credeţi că poate fi schimbată mentalitatea unei categorii largi de consumatori care, în ciuda a tot şi toate, preferă berea?

Vasile Bumacov:
Dacă nu se face nimic, mentalitatea nu se va schimba. Cum au reuşit germanii, cum au reuşit austriecii? În Europa vreau să vă spun că sunt ţări care sunt mai la nord decât Republica Moldova şi au vinuri nu chiar de calitate. Dar să vedeţi cât de bine au dezvoltat cultul consumului acestui produs în favoarea acelor țări. Asta este datoria statului: ca noi să lucrăm cu societatea, cu consumatorul, să-i lămurim, să-i aducem argumente şi pas cu pas să schimbăm. Eu nu-mi fac iluzii că peste o lună, sau peste un an, moldovenii vor trece imediat de la votcă la vin. Dar fiecare din aceste băuturi are locul lor în societate. Eu în primul rând îmi doresc ca vinul, într-o ţară viti-vinicolă, să fie acolo unde merită, şi nu cumva prigonit.
XS
SM
MD
LG