Linkuri accesibilitate

Eurostat: şomajul în creştere în UE


Demonstraţie de protest în Spania împotriva măsurilor de austeritate bugetară.
Demonstraţie de protest în Spania împotriva măsurilor de austeritate bugetară.

Şomajul a depăşit 10% din populaţia activă a UE. Cei mai mulţi şomeri îi are Spania - aproape 25%, urmată de Grecia - cu 22%.

Statisticile arată că în cele 17 țări din zona euro șomajul a atins un nou record în luna mai, situându-se la nivelul mediu de 11,1%. Potrivit datelor comunicate de Eurostat, aceasta este cea mai ridică rată a șomajului înregistrată de la lansarea monedei europene unice în 1999. Mai multe de la Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles:

Somajul este in continua crestere in Europa, dupa cum o arata datele publicate astazi de Biroul european de statistica Eurostat. Bazandu-se pe cifrele lunii mai, Eurostat constata ca media somajului in Europa celor 27 a crescut cu un procent fata de luna mai a anului trecut.

Somajul este astazi de 10,3% din populatia activa a Uniunii Europene, iar in cele 17 tari ale zonei euro el a depasit 11%, fata de 10% in luna mai 2011. Cu totul, aproape 25 de milioane de persoane sint in cautare de lucru, mai bine de 17 milioane din acestia traind in cele 17 tari ale zonei euro.

Tarile cu cea mai ridicata rata a somajului sint Spania, unde aproape un sfert din populatia activa - 24,6% - sint someri si Grecia cu 22%. Somajul e cel mai coborat in Austria, cu 4%, si în Olanda si Germania, cu putin peste 5%.

Diferentele sint si mai mari atunci cind se analizeaza somajul tinerilor sub 25 de ani. In tarile mentionate, Austria, Olanda si Germania somajul tinerilor continua sa fie coborît, cu o singura cifra - 7, 8 sau 9%-, in vreme ce in Spania si Grecia procentul tinerilor fara lucru depaseste 52%.

In comparatie cu Europa, somajul abia daca depaseste 8% in Statele Unite si 4% in Japonia.

In România, cifrele oficiale ale somajului se situeaza cu mult sub media europeana, somajul fiind constant la 7% si cîteva fractiuni de procent ce variaza de la o luna la alta. In schimb, si in România somajului tinerilor se dovedeste a fi foarte ridicat, la peste 23% el fiind de trei ori mai mare decit media nationala raportatã la totalul fortei de munca.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG