Linkuri accesibilitate

Cum se adaptează tinerii moldoveni la criza din zona euro?


Olga Coptu: Nu din motiv că găsesc uşor de lucru, dar din simplu motiv că ei acceptă orice fel de lucru.

Recent, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat un raport despre „generaţia pierdută”: despre generaţia tinerilor din ţările zonei euro, care suferă cel mai mult de pe urma crizei financiare şi mai ales a măsurilor de austeritate. Cum se descurcă tinerii moldoveni care au ales să se stabilească în ţările din zona euro sau să-şi caute acolo de lucru? Alla Ceapai a stat de vorbă cu Olga Coptu, directorul ziarului Gazeta Basarabiei din Bologna, Italia:

Olga Coptu
Olga Coptu
Olga Coptu: „Dacă ne referim la ultimul raport ILO (International Labor Organization) care ne vorbeşte despre situaţia şomerilor în rândul tinerilor, atunci trebuie să precizăm că pentru Italia situaţia este cu mult mai alarmantă, pentru că se ridică la 33 la sută. Evident, acest procentaj se reflectă direct şi asupra tinerilor veniţi la o vârstă fragedă, sau veniţi acum recent în Italia din Republica Moldova, sau sunt în situaţia în care nu mai pot să găsească un loc de muncă, deoarece Italia acum trece printr-o perioadă de criză profundă. Şi, mai mult decât atât, Italia este ţara care la momentul dat are un număr enorm de şomeri, deci o armată întreagă de şomeri în rândul italienilor. Evident, mai puţin are nevoie Italia acum de tineri, chiar şi specialişti buni în diverse ramuri ale economiei. ”

Europa Liberă: Dar tinerii moldoveni din Italia suferă cel mai mult în urma acestei crize, a acestor politici de austeritate, decât alte categorii de moldoveni?

Olga Coptu: „Tinerii, mai ales cei de origine străină, sunt în categoria cea mai dezavantajată. Pentru că în timp de criză, din 2009, dar mai ales în 2012 situaţia s-a agravat pentru tinerii din străinătate care se găsesc aici în Italia, deoarece majoritatea contractelor să spunem la nivel de administraţie locală sau regională prevăd în primul rând angajarea celor cu cetăţenie italiană. Mai sunt o mulţime de cursuri de reprofilare care îi pun pe primii pe listă anume pe cei cu cetăţenie italiană, după care chiar dacă sunt străini, cei care sunt în rândurile şomerilor. Dacă sunt tineri care să spunem la 16 ani au venit in Italia şi acum au împlinit 18 ani sau au între 18-24 de ani ei evident nu sunt în categoria şomerilor pentru că nu au reuşit să muncească, dacă majoritatea dintre ei a absolvit aici o şcoală sau un liceu. Situaţia lor este dezavantajată din acest punct de vedere. ”

Europa Liberă: Dar există această senzaţie printre tineri că e o generaţie sacrificată într-un fel?

Olga Coptu: „Probabil că da, dar depinde şi de tineri. Până la urmă, tinerii sunt în situaţii diferite, în funcţie de situaţia părinţilor lor care se află aici în Italia. Deci, cei care au baza, părinţii stau relativ bine. Dar cei care sunt singuri sau doar cu un părinte, sau care sunt angajaţi în câmpul muncii şi sunt prost plătiţi aceştia văd mai puţin rost pentru viitorul lor. Oricum, aceştia nu sunt reorientaţi spre revenirea în ţară, în Republica Moldova. Aceştia sunt tinerii care se gândesc că trebuie să meargă mai departe şi trebuie să emigreze mai departe ca să poată să aibă un viitor demn. Majoritatea tinerilor se uită destul de benevol la o emigrare în Germania, în Anglia şi mai mulţi chiar îşi doresc o emigrare peste ocean în Canada sau SUA.”

Europa Liberă: De ce nu vor să se întoarcă în ţară? Nici criza din occident nu îi face pe moldoveni să revină acasă?

Olga Coptu: „Probabil că condiţiile de criză din Italia nu sunt mai bune decât situaţia din Republica Moldova. Şi ceea ce se întâmplă de fapt ar fi o motivaţie. Probabil ar trebui să se schimbe lucrurile în ţară la noi, ca să fie mai atractivă. Deci nu este problema în schimbarea sau înrăutățirea din Occident. Pe de altă parte, probabil că şi Italia va pune în aplicare, pentru că se discută acum, Guvernul Monte face nişte reforme care cumva să influenţeze şi să susţină politicile de readmitere a tinerilor, de reangajare a lor şi mai ales de crearea locurilor de muncă pentru aceşti tineri.”

Europa Liberă: Care este şansa tinerilor moldoveni acolo în Italia şi de fapt cum îşi percep ei şansele de a rezista, de a se angaja?

Olga Coptu: „Datele statistice italiene totuşi vorbesc despre faptul că moldovenii sunt printre naţiunile cu cel mai mic nivel de şomaj. Pentru că moldovenii nu stau mult în şomaj aici în Italia. Nu din motiv că găsesc uşor de lucru, dar din simplu motiv că ei acceptă orice fel de lucru. Deci, chiar şi tinerii care au studii ori din Republica Moldova, ori din Italia ei acceptă orice tip de muncă, cel mai des necalificată şi prost plătită, dar o acceptă pentru a se putea menţine aici în Italia. Spre deosebire de italieni, unde rata de şomaj este foarte înaltă, peste 33 la sută, mai ales cei care nici nu muncesc, nici nu învaţă şi nici nu caută de muncă. Deci în Italia numărul acestora este foarte mare şi este o problemă a statului italian aceşti tineri numărul cărora continuă să crească. ”
Previous Next

XS
SM
MD
LG