Linkuri accesibilitate

Premierul Ponta se sinucide politic (Adrian Papahagi / Contributors)


Scena politica din România - un meci de fotbal (Gabriel Liiceanu / Hotnews)


Sub semnatura lui Mihnea-Petru Parvu, Evenimentul zilei informeaza ca Partidul Naţional Liberal din Republica Moldova isi poate inregistra statutul, care prevede drept obiectiv unirea tarii cu Romania, cu conditia ca Ministerul Justitiei sa nu conteste aceasta sentinta a Curtii de Apel la Curtea Suprema de Justitie. Cotidianul romanesc precizeaza de asemenea ca ministrul de justitie Oleg Efrim a sesizat in luna mai Curtea Constitutionala a Repubilcii Moldova in legatura cu acest punct din proiectul de statut al Partidului Naţional Liberal. Curtea Constitutionala nu a dat inca un verdict.

La Bucuresti, presa evalueaza o decizie a Curtii constitutionale a României, si anume respingerea integrala a unei noi legi electorale care prevedea vot uninomal pur pentru alegerile parlamenrtare din toamna. In Adevarul, Ovidiu Nahoi spune ca nu mai exista o forta politica favorita pentru aceste alegeri, in care Uniunea Social Liberala, la guvernare acum, spera sa obtina, gratie noului sistem de vot, un scor de peste 50%.

Acuzat de plagiat in lucrarea de doctorat, ignorand o decizie a Curtii Constitutionale, privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles, schimband ministri dupa ministri declarati incompatibili de institutii abilitate si, in general, acuzand in fel si chip un complot de discreditare a sa de catre presedintele Traian Basescu, premierul social-democrat Victor Ponta se sinucide politic. Adrian Papahagi face aceasta constatare intr-un comentariu postat pe site-ul Contributors. El asaza acest fel de sinucidere in contextul tentativei de sinucidere la propriu a fostului premier social-democrat din perioada 2000-2004, Adrian Nastase, actualmente detinut pentru coruptie. Sunt inregistrate toate gesturile “de un penibil fara egal”, spune autorul, prin care Ponta a incercat sa-si impiedice infrangerea – deocamdata doar de imagine, mai ales in presa internationala. Cele mai comentate raman schimbarile pe care le-a dispus, cu mana ministrului interimar al educatiei, in comisiile de evaluare a probitatii stiintifice a titlurilor academice. Cum Ponta a fost totusi declarat plagiator de catre un conclav de profesori universitari si academicieni, nu prea mai e loc de dubii.

Totusi, Tudorel Urian scrie pe site-ul Hydepark, reluat de Evenimentul zilei, ca probabil nu se va vedea luni de zile de-aici inainte o concluzie oficiala ca Romania are un prim ministru plagiator. Or aceasta, mai spune Urian, inseamna practic moartea invatamantului universitar romanesc.

Gabriel Liiceanu compara scena politica din Romania cu un meci de fotbal, intr-un comentariu-apel redifuzat de Hotnews dupa contributors,. Un meci in care nu jucatorii sunt in centrul atentiei, ci arbitrii, care fluiera întruna, întrerup fiecare fază de joc, ascund mingea, o dau când vor ei si schimbă regulamentul de joc la fiecare cinci minute. Lasati-ne sa jucam, domnilor arbitri! , cere Gabriel Liiceanu.
XS
SM
MD
LG