Linkuri accesibilitate

Spania este din nou campioană europeană la fotbal


EURO 2012: fotbal, politică şi drepturile omului.

La Kiev s-a desfăşurat duminică seară finala Campionatului European de Fotbal EURO 2012, în care
Spania a învins Italia cu scorul de 4 la 0.

Spania cucereşte titlul pentru a doua oară consecutiv fapt fără precedent în fotbalul european, o performanță memorabilă dublată de faptul că Spania a obținut în 2010 şi titlul de camioană mondială.

Presa de la Chişinău relatează că la finală au prezenţi şi preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi preşedintele parlamentului Marian Lupu. A fost aşteptat şi preşedintele belarus Aliaksander Lukaşenca, aflat într-o vizită oficială în Ucraina.

Mai mulți lideri europeni, în frunte cu şefa guvernului de la Berlin Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat că nu vor fi prezenţi la meciurile jucate în Ucraina din cauza faptului că regimul preşedintelui Ianukovici încalcă drepturile omului, referindu-se în special la condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenco, în urma unui proces considerat politic în cancelariile europene.

Campionatul EURO 2012 nu a fost lipsit de incidente, iar la un moment dat presa britanică i-a avertizat pe fanii din Marea Britanie cu privire la manifestările rasiste şi naziste ale unora din fanii ucraineni.

Ucraina a respins criticile referitoare la nerespectarea drepturilor omului, şi în cele din urmă a fost chiar lăudată pentru felul cum a organizat, alături de Polonia, EURO 2012.

Agenţiile internaţionale informează că la finala de duminică seară au luat parte premieriii Italiei şi Spaniei Mario Monti şi Mariano Rahoy, Bronislaw Komorowsi, preşedintele Poloniei care a fost ţara co-gază a campionatului şi foştii preşedinţi polonezi Lech Walesa şi Alexander Kwasniewski, precum şi preşedinţii din Tadjikistan, Armenia şi Georgia şi premierul Ungariei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG