Linkuri accesibilitate

Compromis la summitul european de vară


Şefa guvernului danez Helle Thorning-Schmidt, preşedintele Consiliului UE Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la o conferință de presă, 28.06.2012
Şefa guvernului danez Helle Thorning-Schmidt, preşedintele Consiliului UE Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la o conferință de presă, 28.06.2012

Coeziunea euro e salvată, pentru moment.

Înțelegerea la care au ajuns cei 27 de lideri se va concretiza prin crearea unui organism ce va decide de felul in care bancile tarilor din zona euro vor putea folosi fondurile de urgenta destinate salvarii lor.

Presedintele consiliului european Herman van Rompuy a anuntat această decizie, văzuta ca o concesie majoră din partea cancelarei germane Angela Merkel. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa un blocaj neasteptat datorat Spaniei si Italiei in timpul noptii de joi.

Sătui sa lanseze semnale de avertisment, italianul Mario Monti si spaniolul Mariano Rajoy blocaseră in cursul noptii trecute pactul de crestere economica al UE, lasand expertii sa lucreze frenetic toata noaptea pentru gasirea unui compromis.

Obiecția liderilor Spaniei si Italiei consta in a intreba la ce este bun sa vorbim de crestere economica pe termen mediu intr-un moment in care ne aflam pe marginea prapastiei.

Italia si Spania se află in vizorul pietelor financiare, care le imprumuta bani la dobanzi in continua crestere.

Liderii Uniunii Europene au cazut insa de acord asupra unui mecanism in virtutea caruia sistemele bancare ale tarilor membre vor putea fi salvate prin interventia unui fond de urgentă.

Pentru România, chestiunea economica a summitului s-a combinat cu cea suplimentară a crizei politice interne care l-a adus pe premierul Victor Ponta la Bruxelles in locul presedintelui Basescu. Victor Ponta anunțase, joi, că va demisiona în cazul în care plagiatul de care este acuzat va fi dovedit. La conferinta sa de presa de astazi de la incheierea summitului, el a cautat sa evite chestiunea plagiatului.

La fel, întrebat despre desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare care a decis astazi ca el si-a plagiat doctoratul, Ponta a refuzat să comenteze: „Nu doresc şi nu ştiu să vă comentez chestiuni de politică internă”, a declarat premierul României.

Următoarea țară care va prelua presedintia rotativa de 6 luni a Uniunii Europene este Ciprul, care a cerut deja un ajutor colectiv pentru a-si salva sistemul bancar.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG