Linkuri accesibilitate

Noile norme de ținută propuse pentru parlamentarii kirghizi


Secvență dintr-o prezentare de modă pentru femei musulmane la Dubai.
Secvență dintr-o prezentare de modă pentru femei musulmane la Dubai.

Deputații, personalul, jurnaliștii și alți vizitatori nu vor putea purta fuste mini, decolteuri adânci, ținută sportivă, tricouri, jeanși, sandale - și nici folosi parfumuri puternice.

Parlamentul republicii Kirghistan, din Asia Centrală, rezolvă în aceste zile când vara își intră în drepturi o problemă arzătoare: cum trebuie să se îmbrace deputații, în special femeile, dar și eventualii vizitatori, ca să nu distragă atenția legislativului de la importantele lui misiuni. O relatare a serviciului central de știri al Europei Libere, cu concursul departamentului kirghiz, este sintetizată de Mircea Țicudean.

În capitala kirghiză Bișkek temperaturile au început să urce peste 30 de grade, iar cetățenii au început, logic, să se îmbrace mai sumar. Pe stradă nimeni nu-i oprește să-și arate părți mai extinse ale corpului, dar în viitor ar putea avea probleme dacă vor să intre în ținută văratică în clădirea parlamentului.

Tursunai Bakir-ulu, deputat al fracțiunii Demnității, a pornit în urmă cu mai bine de o lună o campanie de impunere a unor restricții de ținută în clădirea parlamentului.

„Acum câteva clipe - spunea deputatul la 17 mai - am văzut o fată mergând înaintea mea pe coridor în fustă mini. Aș fi putut să mă uit în altă parte, dar dacă nu mă uitam pe unde merg, riscam să cad”.

Bakir-ulu, un musulman fervent, a propus apoi interzicerea portului de fuste mini și de costume prea mulate pe corp în clădirea parlamentului, îndemnându-și compatrioatele, mai ales, să se inspire din moda kirghiză dinaintea perioadei sovietice. ”Atunci - a spus el cu nostalgie - femeile noastre purtau poale lungi și năframă”.

În urma propunerii deputatului conservator, comisia de etică a parlamentului kirghiz a propus noi reguli de ținută pentru oricine intră în clădire. Textul aprobat săptămâna aceasta și care va fi dezbătut în plen la toamnă sugerază că deputații, personalul, jurnaliștii și alți vizitatori nu vor putea purta fuste mini, decolteuri adânci, ținută sportivă, tricouri, jeanși, sandale - și nici folosi parfumuri puternice.

Proiectul interzice de asemenea culorile vii, recomandând numai negrul, griul, albastrul, maronul și albul.

Cum era de așteptat, propunerea a stârnit proteste.

Deputatul Dastan Djumbaiev din partidul de opoziție Ata-Jurt spune că interzicerea parfumului, mai ales, este prea de tot. „Și eu personal sunt împotriva fustelor mini” - recunoaște Djumbaiev, adăugând că ar dori ca deputatele să poarte fuste „medii”, dar în ce privește alegerea parfumului sau a culorilor crede că nu ar trebui să fie restricții.

Mai mulți deputați, inclusiv din partidul de guvernământ Ata Meken, au spus Europei Libere că sunt de acord cu instituirea unor norme de ținută pentru parlamentari, dar nu și pentru vizitatori.

Cei mai îngrijorați de noua propunere au fost desigur ziariștii, care spun că meseria îi obligă să fugă de la un eveniment la altul și nu pot să-și ajusteze ținuta în funcție de regulile unei instituții sau alteia.

Pe rețelele sociale din Kirghistan, inițiatorul propunerii, deputatul Bakir-ulu, și-a atras destule critici - și nu pentru prima oară. El a mai propus în trecut interzicerea agențiilor care mijlocesc căsătorii cu străini și a cerut instalarea unui detector de minciuni la tribuna parlamentului.

Aita, un student, a scris pe o rețea socială:„Bakir-ulu are un birou unde ar trebui să muncească, nu să umble pe coridoare, ca să se împiedice de fuste mini”.

Deocamdată nu este limpede dacă normele de ținută vor fi aprobate de parlamentul kirghiz. Votul va avea loc abia la toamnă, când temperaturile mai suportabile vor contribui poate la calmarea discuțiilor.
XS
SM
MD
LG