Linkuri accesibilitate

Protest ortodox la Chişinău împotriva evidenţei electronice a populaţiei


n

Parlamentarii afirmă că ceea ce revendică enoriaşii ar fi dificil, dacă nu imposibil de realizat.

La doar o lună după ce Mitropolitul Vladimir îşi îndemna supuşii să nu se implice în proteste stradale şi se detaşase de ong-urile care organizaseră pichetări zgomotoase împotriva interzicerii discriminării pe criteriul orientării sexuale, una din aceste organizaţii, Asociaţia „Preafericita Maica Matrona”, şi-a scos din nou sprijinitorii în stradă.

Este vorba despre organizaţia care s-a făcut cunoscută în special după acţiunea de profanare, în 2009, a unei menore evreieşti în centrul Chişinăului.

De această dată, credincioşii, câteva zeci, poate sute, protestează faţă de evidenţa electronică a populaţiei, pe care au de gînd să o aplice autorităţile, ceea ce ar face imposibilă utilizarea unor acte de uz temporar pe care nu este trecut codul personal de evidenţă. Cod pe care asociaţia îl consideră un semn al diavolului.

Cu mai mulţi ani în urmă activiştii acestei asociaţii au obţinut, dreptul de a nu fi trecuţi, la documentare, în registrele oficiale care atribuie cetăţenilor un cod de identificare. O lege care se examinează acum în legislativ ar urma să îi lipsească de acest drept. Numai că se pare că protestatarii au avut surpriza să afle că numărul de identificare oricum le era atribuit, cu sau fără voia lor. Iată ce ne-a spus una din liderele grupului de enoriaşi, Elena Bâtcă, după o discuţie cu un grup de parlamentari, purtată astăzi în toiul şedinţei legislativului:

„Este poziţia oficială a bisericii vis a vis de acest cod, cu rugămintea faţă de autorităţi de a da o alternativă celor care nu-l primesc. Noi această alternativă am avut-o din 2005. Dar am fost minţiţi. Pentru că ni se spunea că eram trecuţi într-un registru manual, nu şi în acele electronice, dar aflăm acum că oricum ni se atribuia acest cod.”

Dar iată şi concluzia la care a ajuns deputata Elena Frumosu, după întrevederea cu credincioşii:

„Oamenii care nu vor cod de identificare, pot scrie o cerere şi se pot dezice de el. dar chiar dacă se dezic, codul există. Ei pur şi simplu acum au aflat că au fost manipulaţi.”

Aluzie la guvernarea comunistă, care a avut de înfruntat la un moment dat o problemă similară în 2005, despre care nu se ştie cum s-a rezolvat.

După o zi şi o noapte petrecute în rugăciuni în faţă Palatului Republicii sau în corturile pe care le-au adus cu ei, credincioşii sunt decişi să-şi continue acţiunea. Chiar dacă parlamentarii afirmă că ceea ce revendică enoriaşii ar fi dificil, dacă nu imposibil de realizat. Deputatul Alexandru Stoianoglu, preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică:

„Teoretic, se poate întâmpla ca, fără date personale de identificare, actele deţinute de ei să fie multiplicate de mai multe ori, iar asta poate submina şi procesele electorale, şi fiscale, şi asistenţa socială, educaţională, medicală. Noi nu putem permite ca o anumită categorie de cetăţeni să se afle în afara vreunui statut legal.”

Legea pe care o contestă credincioşii a trecut de prima citire, iar legiuitorii afirmă că până la adoptarea ei vor căuta împreună cu enoriaşii o soluţie de compromis. Spre deosebire de protestele anterioare, când Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a spus post-factum că dezaprobă astfel de acţiuni, acum aceasta a şi anunţat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că nu a dat vreun acord pentru protestele preoților și credincioșilor adunați încă de ieri în fața Palatului Republicii. Înalţii prelaţi par la fel să sprijine autorităţile atunci când acestea avertizează credincioşii asupra complicaţiilor pe care le comportă exceptarea de la noul sistem de documentare a populaţiei. Fără buletinele de identitate care se pot obţine doar după luarea la evidenţă, oamenii riscă să nu poată ieși din țară, să nu poată încheia acte de vânzare-cumpărare și nici să-și completeze studiile superioare.
XS
SM
MD
LG