Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: istoria nu poate fi schimbata si fiecare este in drept sa aiba viziunea sa (România Liberă)


Premierul Ponta începe să fie perceput ca o piatră de moară pentru USL (Evenimentul Zilei).

Declaraţiile din Parlamentul de la Chişinău, la 72 de ani de la anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietica, sunt prezente in editia electronica a ziarului România Liberă. Se precizeaza ca pozitiile au fost impartite. Liberalii au solicitat un minut de reculegere in plenul Parlamentului, vorbind despre o zi trista, cand Basarabia a fost rupta din trupul tarii, prin pactul Ribbentrop-Molotov. La polul opus, comunistii s-au felicitat intre ei, socotind ziua de 28 iunie drept aniversarea eliberarii Republicii Moldova de sub ocupatia româna. Undeva la mijloc s-a situat presedintele Parlamentului, democratul Marian Lupu, care a apreciat ca istoria nu poate fi schimbata si fiecare este in drept sa aiba viziunea sa referitor la unele evenimente istorice. Articolul din „România Liberă” ce s-a intamplat de fapt la 28 iunie 1940, precum si faptul aceasta data a fost propusa de fostul presedinte interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu drept zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constitutionala a anulat insa decretul din 2010, la sesizarea opozitiei comuniste.

Curtea Constitutionala a României a luat ieri doua hotarari extrem de comentate in presa. Una a transat disputa premierului Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu in privinta functiei care ar trebui sa reprezinte România la Consiliul European (raspunsul Curtii a fost: presedintele); cealalta a respins insa in intregime legea votului uninominal pur intr-un singur tur, dupa care ar fi trebuit sa se aleaga in noiembrie viitorul Parlament.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga gaseste ca aceasta decizie este marea lovitura incasata ieri de guvernul Uniunii Social-Liberale. USL era convinsa ca, la toamna, va obtine majoritate absoluta in Parlament, ceea ce i-ar fi permis sa faca absolut orice ar fi vrut, adica sa detina intreaga putere in stat.
Numai ca modul in care a inteles premierul sa ignore decizia Curtii Constitutionale, privind reprezentarea Romaniei la Bruxelles, nu e de natura sa-i netezeasca pozitia electorala – considera mai multi comentatori. In „Evenimentul Zilei”, editorialistul Mircea Marian crede chiar ca premierul social-democrat incepe sa fie perceput ca o piatra de moara pentru USL si ca, probabil, unele cercuri din PSD gandesc deja un plan B. Dupa cum se stie, Victor Ponta a plecat astazi la Consiliul European, fara sa aiba un mandat expres din partea presedintelui, asa cum cere Constitutia si cum a reconfirmat Curtea Constitutionala. E drept, nu s-a indeplinit inca si publicarea in „Monitorul Oficial” a deciziei. Nota bene, „Monitorul Oficial” insusi a fost trecut, subit, prin ordonanta de urgenta, in subordinea guvernului. Ponta auitat complet de promisiunile facute la instalare: ca va anula decizia guvernului anterior de a se infiinta o facultate in limba maghiara la Târgu Mures; ca va depolitiza televiziunea nationala s.a.m.d. Conform propriei declaratii, doar 25% din timpul sedintelor de guvern este alocat problemelor de guvernare, restul se discuta razboiul politic cu Basescu.
XS
SM
MD
LG