Linkuri accesibilitate

Ortodocşii din Moldova vor să poarte nume şi nu cifre (Timpul)


Cotidianul „Adevărul” scrie că primarul satului Tvardiţa este bănuit că a încercat să scoată pe piaţa neagră două piese arheologice unice - două falere de argint poleite cu aur, un fel de ornamente în formă de medalie purtate de soldaţii romani ori prinse la harnaşamentul cailor, datate din secolul IV înainte de Hristos. Mult timp, bijuteriile s-au păstrat ba acasă la fostul director al muzeului, ba în safeul băncii din localitate. Şefii de la Ministerul Culturii i-au trimis primarului satului Tvardiţa, Ivan Jeleapov, o scrisoare prin care îi cer edilului socoteală: să spună unde sunt falerele. „Dacă nu va putea proba că se află în sat şi se eschivează să ne dea un răspuns, vom solicita Procuraturii şi Poliţiei să investigheze cazul”, susţine viceministrul Gheorghe Postică. „Prima dată aud de aceste falere. De cinci ani sunt primar şi nu am nici cea mai vagă idee unde ar putea fi”, se apără Jeleapov. Şi asta chiar dacă în ajun, atunci când ziariştii de la „Adevărul” s-au prezentat drept potenţiali cumpărători, edilul le-a spus că obiectele sunt „mândria satului” şi se află în muzeul localităţii.

Tot în „Adevărul” aflăm că specialiştii străini le-au explicat prisăcarilor moldoveni că odată ce vor produce miere ecologică piaţa de desfacere se va mări considerabil, iar preţul va creşte cu 20-30%. Aceasta va fi posibil numai dacă producătorii vor respecta întocmai cerinţele obţinerii mierii biologice şi vor avea un certificat. „Cred că Moldova are potenţial, dar totul depinde de apicultori, care trebuie să fie gata să investească în afacerile lor“, explică Aldo Cervi, directorul Institutului de Certificare Etică Ambientală Apicoltura Casentinese din Italia. Albinarii din Moldova nu se lasă însă convinşi şi spun că e prea costisitor să treacă de la producerea mierii convenţionale la cea ecologică. Potrivit Ministerului Agriculturii, în Moldova sunt aproximativ 4.000 de apicultori, dintre aceştia doar 19 sunt în perioada de trecere de la producerea mierii convenţionale la cea ecologică.

„Miercuri, 27 iunie, sute de creştini ortodocşi, preoţi veniţi din mai multe raioane ale republicii s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta, sub formă de rugăciuni, împotriva modificării procedurii de documentare a populaţiei, aprobată săptămâna trecută de Legislativ în prima lectură”, anunţă cotidianul „Timpul”. Potrivit părintelui Serghei de la Biserica din satul Pripiceni, raionul Rezina, ei au venit să ceară anularea codificării cetăţenilor cu număr de identitate. „Acesta ar fi un control total asupra oamenilor. Noi avem nume de creştin pe care l-am primit la sfântul botez, iar numărul de identitate este numele fiarei, număr apocaliptic, care contravine credinţei noastre creştine”, a mai spus preotul pentru „Timpul”. Ziariştii amintesc că acum o lună, enoriaşi şi preoţi au protestat împotriva legii egalităţii, cerând excluderea sintagmei „orientare sexuală”.

Pentru că săptămâna aceasta au trecut o sută de zile de cînd Nicolae Timofti a fost ales în fruntea statului, „Ziarul de Gardă” a cerut mai multor lideri de opinie să descrie această perioadă. În opinia scriitorului Vladimir Beşleaga, dl Timofti nu prea s-a lăsat văzut şi auzit. „El este produsul majorităţii parlamentare, nu este un preşedinte ales prin vot direct. Nu cred că ar putea face mai mult decât are „permisul”. Deocamdată nu s-a ridicat de-asupra Alianţei”, a menţionat scriitorul. Analistul Roman Mihăieş crede că Nicolae Timofti este un preşedinte pozitiv. „Faptul că preşedintele a devenit un factor de stabilitate politică este foarte important pentru R. Moldova. Sprijinul partenerilor noştri occidentali rezultă şi din asta. Ce va fi mai departe? Depinde cum se va manifesta Alianţa. Deocamdată avem un trend pozitiv al AIE şi dacă în toamnă nu vom intra într-o criză a plăţilor sau alt gen de crize, după cum ameninţă comuniştii, avem şansa să mergem înainte”, e de părere analistul.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG